Showroom bezoeken Stalen bestellen
Hout plaatmateriaal

Hout plaatmateriaal

Hout is een van de meest toegepaste materialen in de interieurarchitectuur. De natuurlijke uitstraling is een bron van inspiratie voor interieurarchitecten, ontwerpers en meubelmakers. De collectie Hout plaatmateriaal van DecoLegno, met voelbare structuren en natuurgetrouwe decors, geeft die beleving van echt hout en biedt tegelijkertijd veel praktische voordelen in de toepassing en verwerking in projectinterieurs met een hoge designwaarde.

Hout in interieurarchitectuur en meubelbouw

De kleuren, structuren en dessins uit de natuur inspireren. Groen is een belangrijke trendkleur, de populariteit van bladmotieven en animal prints is enorm en grote groepen planten zorgen voor een gezond binnenklimaat in ieder interieur. Hout is een van de meest toegepaste materialen in interieurarchitectuur en meubelbouw. De natuurlijke uitstraling, de variatie in nerf structuren en het warme kleurenpalet ademen sfeer. De grote diversiteit: van blond eiken tot levendig essen, van warm noten tot klassiek sequoia, van uitgesproken zebrano tot speels vurenhout maakt dat dit materiaal toe te passen is in de meest uiteenlopende designstromingen en projecten. Van wandafwerking tot keukenfronten, van retail oplossing tot hospitality concept en van kastenwand tot badkamermeubel.

Natuurgetrouwe uitstraling

De creatieve mogelijkheden met de diverse houtstructuren uit de collectie van het Italiaanse merk Cleaf zijn ongelimiteerd. In kantoor, hospitality, retail en particuliere projecten is dit decoratieve plaatmateriaal makkelijk te verwerken en goed te combineren met andere materialen. Door gebruik te maken van geavanceerde productietechnieken is Cleaf in staat om natuurgetrouwe decors te combineren met reliëfs die tot de verbeelding spreken. Je ziet, voelt en beleeft de natuurlijke uitstraling van echt hout en creëert daarmee interieur- en meubelconcepten met een hoge designwaarde. 

Voor de ontwikkeling van de structuren laat Cleaf zich inspireren door kwartiers of dosse gezaagd hout, of een combinatie van beide. De tekening in kwartiers gezaagd hout is rustig terwijl die van dosse meer vlammen en noesten laat zien. Met deze eigenschappen, vertaalt naar kwalitatief hoogwaardig plaatmateriaal komt een interieur- of meubelontwerp tot leven.

Warm walnotenhout

Walnotenhout is op dit moment bijzonder actueel. Het is een van de mooiste houtsoorten die zich uitstekend laat combineren met trendy unikleuren of met materialen als natuursteen en terrazzo. De collectie Poro Noce van Cleaf heeft een levendige nerftekening en een subtiele structuur. Het kleurenpalet bevat warme bruin en grijstonen.

Maatwerk keuken Sherwood hout plaatmateriaal
Keuken in S071 Sherwood

Spotlight Favoriete structuur | Sherwood

De optimale beleving van echt hout ervaar je in structuur Sherwood. De matte optiek, de natuurgetrouwe, rustieke tekening en de bijzondere dieptewerking geven ieder interieur of meubelontwerp een authentiek karakter. Niet verwonderlijk dat Sherwood favoriet is om toe te passen in kastenwanden of als keukenfronten. Naast de hoge designwaarde heeft decoratief plaatmateriaal een ander belangrijk voordeel: in de toepassing trekt het niet krom terwijl echt, dosse gezaagd hout dat wel doet.

VERBRAND HOUT HELEMAAL HOT

In de wereld van architectuur en productdesign wordt volop geëxperimenteerd met materialen als lavagesteente en verbrand hout. Cleaf heeft zich laten inspireren door Shou Sugi Ban, een oude Japanse techniek waarbij het oppervlakte van hout wordt verbrand. Met behulp van innovatieve technologieën is het Cleaf gelukt dit verbrande-hout-effect te vertalen naar decoratief plaatmateriaal in structuur Bruciato.

In Bruciato ervaar je een natuurlijke structuur en voel je het rulle reliëf dat de beleving geeft van de verkoolde toplaag van verbrand hout. De kleur van dit plaatmateriaal is ondefinieerbaar. Het geblakerde zwart heeft ook een subtiele, bruine vleug. De veranderende lichtinval zal steeds een andere beleving geven.

Antibacterieel 

S171 Bruciato is leverbaar met antibacteriële eigenschappen. Met Bruciato creëer je niet alleen mooie maatwerk oplossingen maar ook een hygiënische omgeving.

S171 Bruciato keuken - verbrand hout
Keuken in S171 Bruciato

BELEEF DOSSE GEZAAGD HOUT

Het levendige beeld van dosse gezaagd hout is ook te voelen in de collectie Yosemite. Door het gepolijste oppervlak geeft deze variant een elegante uitstraling aan ieder interieur. De natuurgetrouwe synchroon structuur vormt een stijlvol decor als wandpaneel of -meubel. In een totaalontwerp combineren de warme bruintinten van deze collectie goed met de rijke uni-kleuren van fluweel en materialen als messing en koper.

Eiken is een van de meest populaire houtsoorten. Deze uitstraling komt tot leven in Cleaf structuur Pembroke. Bij deze collectie volgt de structuur het decor, wij noemen dat een synchroon structuur. Wat de ogen zien, voelen de vingers! En daarmee is dit plaatmateriaal niet van echt hout te onderscheiden. Naast het decorspaanplaat is Pembroke leverbaar in HPL. Ideaal voor het creëren van stijlvolle deuren of balies in kantoren, hotelinterieurs of particuliere woningen. HPL-platen zijn zelfs geschikt voor horizontale toepassing in keukens en badkamers.

Naast levendige structuren waarin vlammen en noesten voelbaar zijn, heeft Cleaf ook een aantal varianten geïnspireerd op de rustige dieptewerking van kwartiers gezaagd hout. De verfijnde Sablé structuur is daar een voorbeeld van. Deze doet denken aan hout dat gezandstraald is waardoor dat stroeve, natuurlijke karakter naar voren komt. In combinatie met verschillende decors die de beleving geven van rustieke eiken tot warm mahonie en stijlvol notenhout is dit plaatmateriaal breed toepasbaar in interieur- en meubelontwerp.

Niet van echt te onderscheiden

Omdat de platen een zichtbare én voelbare structuur hebben, is het plaatmateriaal niet van echt hout te onderscheiden.

De textuur van de collectie Okobo is geïnspireerd op het hout van de Paulowna boom. De traditionele Japanse klomp wordt gemaakt van het hout van deze boom. De structuur Okobo is uniek en het decor super natuurlijk. Je moet het zien en voelen om te geloven! De verfijnde uitstraling van houtfineer zie je terug in de textuur Fronda. Deze is geïnspireerd op de structuur van iepenhout. Een veel voorkomende houtsoort op het Italiaanse platteland. Kies jouw favoriete houtstructuur en creëer een interieur of meubel waarin de verbinding met de natuur voelbaar wordt.

FSC gecertificeerd

Voor het ontwikkelen van interieurs en meubelconcepten met een hoge designwaarde is decoratief plaatmateriaal van DecoLegno een passend alternatief. In de bedrijfsvoering streeft DecoLegno naar een optimale toepassing van FSC gecertificeerde producten. En daarmee leveren wij een positieve bijdrage aan verantwoord bosbeheer.

Collectie Onze favoriete houtstructuren

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate