Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen én de antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je contact opnemen via info@decolegno.nl.

Accounts en bestellen

Via onze webshop kun je eenvoudig gratis stalen aanvragen. Wij doen ons uiterste best om jouw stalen dezelfde dag te verzenden met PostNL.

Voor onze zakelijke klanten is het mogelijk om een webshopaccount aan te maken. Hiermee heb je onder andere inzicht in de verkoopprijzen en de voorraad en kun je op elk moment een bestelling doen. Klik hier om een webshopaccount aan te maken en zorg dat je jouw bedrijfsgegevens bij de hand hebt.  

Het bestellen en verzenden van stalen is gratis. 

DecoLegno is een groothandel en levert uitsluitend aan de verwerkende partijen, zoals meubelmakers, keukenmakers, interieurbouwers etc. Voor prijsinformatie over maatwerk meubels, kun je dan ook terecht bij de partij die het voor jou zal gaan maken. 

Als zakelijke klant kun je met jouw webshopaccount de prijzen inzien op de website. Hier kun je meteen de voorraad zien en een bestelling plaatsen.  

DecoLegno levert als groothandel uitsluitend aan zakelijke klanten. Als particulier kun je voor prijsinformatie terecht bij de partij die voor jou het maatwerk zal realiseren, zoals een meubelmaker, keukenmaker of interieurbouwer.  

Durasein®

Durasein® solid surface dient te allen tijde verwerkt te worden in combinatie met een constructief materiaal. Solid surface is op zichzelf geen constructief materiaal.

Donkere kleuren en kleuren met meer kleurstoffen in solid surface, kunnen gevoeliger zijn voor vlekken, en lijmnaden kunnen zichtbaar blijven, en zijn om deze reden minder geschikt voor een horizontale toepassing, waarbij sprake is van intensief gebruik. Denk aan werkbladen of balies.

Je vind het veiligheidsinformatieblad (VIB) voor Durasein® lijm hier.

Materiaal, verwerking en onderhoud

Decoratief plaatmateriaal is ontwikkeld en geschikt voor diverse toepassingen in het interieur. Gebruik in buitenruimtes raden wij daarom ook af. Solid surface materiaal van Durasein® is wel geschikt om buiten toe te passen. Meer over buitenruimtes met solid surface lees je hier.  

Nee, wij verwerken het materiaal niet zelf. DecoLegno levert als groothandel het plaatmateriaal aan de verwerkende partijen zoals meubelmakers, keukenmakers, interieurbouwers etc. Indien je op zoek bent naar een verwerker, kunnen wij je daarbij helpen. Neem daarvoor contact met ons op via info@decolegno.nl.  

Het ABS-band moet verwerkt worden met een professionele kantenbandmachine. 

DecoLegno levert uitsluitend decoratief plaatmateriaal. Basis dragermateriaal maakt geen deel uit van ons assortiment.

Voor het reinigen van ons decoratief plaatmateriaal, verwijzen we je graag naar de schoonmaakinstructies. Bekijk hier de instructies voor het verwijderen van reguliere vlekken op decorspaanplaat en HPL en bekijk hier de instructies voor het verwijderen van witte waas (dit geldt voor interieurbouwers en meubelmakers).

HPL is een zeer compacte plaat met een krasbestendige, gesloten toplaag. Dat maakt HPL breed inzetbaar: het is zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Zo is HPL onder andere geschikt voor het bekleden van deuren. HPL is ook goed toe te passen als werkblad of balie in een kantoor, maar ook als aanrecht in een keuken of als wastafelmeubel in een badkamer.

Let bij de keuze voor HPL plaatmateriaal goed op de plaatafmeting. Cleaf produceert op verschillende machines en dat resulteert in diverse plaatmaten. De meest voorkomende maten zijn 2760×2040, 3050×1300 en 4200×1300. Het is echter mogelijk om voor grotere projecten een andere lengtemaat te bestellen. De breedtemaat blijft altijd 1300mm. Voor de collectie HPL Specials geldt een afmeting van 2440×1220.

Let bij de keuze voor HPL plaatmateriaal op, of deze met of zonder overlay geleverd wordt. Zeker als je HPL gaat combineren met decorspaanplaat in dezelfde kleur. Bestel van beide een staal om het verschil in kleur en glansgraad te beoordelen.

HPL heeft meerdere materiaaleigenschappen die het geschikt maken om in de meest uiteenlopende projecten te gebruiken. HPL is namelijk onderhoudsvriendelijk door het dichte oppervlak, en heeft in veel gevallen antibacteriële eigenschappen. Voor ruimtes waar hygiëne een belangrijke rol speelt is HPL dus uitermate geschikt. Denk aan een ziekenhuis, scholen en kinderdagverblijven, schoonheidssalon of tandartspraktijk. Daarnaast is HPL krasbestendig en kan daarom verwerkt worden als werkblad, receptiebalie of een buffet.

Is HPL geschikt voor vochtige ruimtes?

HPL is zeker geschikt voor een toepassing in vochtige ruimtes. Omdat de platen altijd op een dragermateriaal bevestigd moeten worden, kun je in deze ruimtes kiezen voor watervast MDF of multiplex. Hoe het materiaal zich gedraagt in een vochtige ruimte, wordt namelijk bepaald door de eigenschappen van de drager en de afwerking van de randen. Door HPL zelf komt geen water en het zal niet delamineren. HPL is daarom geschikt voor een verwerking als blad in een wastafelmeubel.

Kan ik HPL gebruiken in een organisch ontwerp?

Je kunt HPL gebruiken voor organische ontwerpen, omdat het een dun materiaal is. Afgeronde hoeken in het ontwerp van een ontvangstbalie in een kantoor, maakt dat deze vriendelijk oogt en extra gastvrij. De HPL platen uit de collectie van DecoLegno zijn geschikt voor het aanbrengen van een flauwe radius.

Kan ik HPL op de muur bevestigen?

HPL moet je altijd verlijmen op plaatmateriaal. Daarom raden we het af HPL rechtstreeks op de muur te bevestigen. Wil je een wandbekleding of lambrisering in jouw ontwerp? Verlijm HPL dan op een dragermateriaal als multiplex of MDF. Voorzie de achterzijde van de drager van een backing, in de gelijke dikte als die van het HPL. Hierdoor trekt het materiaal niet krom. Denk van te voren goed na over de afwerking van de naden tussen de platen. Deze kun je nooit onzichtbaar wegwerken. Een tip is om ze juist te benadrukken. Dit kan door te werken met contrasterende profiellijsten, of een patchwork te maken van panelen in verschillende maten. 

DecoLegno is actief als groothandel van een aantal aansprekende merken, maar niet als verwerker. HPL plakken wij daarom ook niet zelf. Het is wel mogelijk om jouw bestelling af te leveren bij een bedrijf dat het in jouw opdracht verwerkt. 

Cleaf produceert alle hout en fantasiedecors in HPL standaard met overlay. Door deze extra beschermlaag is de plaat nog beter bestand tegen krassen. Houd er rekening mee dat deze overlay – die bij wijze van spreken als een transparant filter over de plaat heen ligt – met name bij donkere kleuren zichtbaar is als een lichte, melkachtige waas. Als je in een project HPL gaat combineren met decorspaanplaat in dezelfde kleur, dan zou dit bezwaarlijk kunnen zijn. Beoordeel een mogelijk kleurverschil tussen HPL en decorspaanplaat daarom altijd aan de hand van een staal. Als HPL niet is voorzien van een overlay, dan wordt dit apart vermeld in onze webshop. Deze HPL varianten zijn dan een directe kleurmatch met het decorspaanplaat. Cleaf produceert haar unikleuren standaard zonder overlay.

Showroom bezoeken

Voor een optimale beleving van de collectie kun je een bezoek brengen aan een van onze showrooms. Daar presenteren wij de collectie op verschillende formaten, waaronder panelen van 230 x 50 cm. Onze grote showroom bevindt zich in Westzaan. Daarnaast kun je ons vinden in Duiven, Echt en Veldhoven. Plan hier een afspraak in.  

Voorraad en levering

Om te zien of een artikel op voorraad is, kun je inloggen met jouw zakelijke webshopaccount. Hier kun je ook meteen de prijzen bekijken en een bestelling plaatsen.  

Wij leveren volgens het ABC-principe. 

– Dag A bestellen voor 17.00 uur  

– Dag B order picking en afsturen  

– Dag C leveren

Hier vind je onze algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden.  
Hier vind je onze leveringscondities van Cleaf en de leveringscondities van Durasein®.

In overleg met onze afdeling Customer Support is het mogelijk om een afspraak te maken voor het ophalen van jouw bestelling. Ons magazijn is gevestigd in Roermond (LB). Neem hiervoor contact met ons op via +31 (0)75 616 50 64.  

De voorwaarden voor retourzendingen vind je in onze algemene voorwaarden, onder artikel 10.