Showroom bezoeken Stalen bestellen
Alles wat je wilt weten over HPL

Alles wat je wilt weten over HPL

13-06-2023

HPL – oftewel High Pressure Laminate – is een veelgebruikt plaatmateriaal in de interieurbouw. DecoLegno heeft een uitgebreid assortiment HPL, zowel van het merk Cleaf als in de eigen collectie HPL Specials. Platen met decors die variëren van natuurlijk eikenhout tot stoer beton, van modisch linnen tot industrieel blauwstaal en eigentijdse unikleuren. Voor ieder project of woonstijl is er een passende variant. Regelmatig krijgen wij vragen over HPL. In deze blog geven wij antwoord, en lees je alles wat je wilt weten over HPL.  

Wanneer gebruik ik HPL?

HPL is een samengesteld product, dat is opgebouwd uit laagjes kraft- en decorpapier. Het geprinte decorpapier wordt samen met het kraftpapier voorzien van hars en door verhitting onder hoge druk samengeperst. Het resultaat is een zeer compacte plaat met een krasbestendige, gesloten toplaag. Deze producteigenschappen maken HPL geschikt voor veel toepassingen, zowel horizontaal als verticaal. HPL is bijvoorbeeld geschikt voor het bekleden van deuren. Op die manier krijgen deuren een esthetische waarde in het interieur. HPL is bij uitstek geschikt voor horizontaal gebruik, als werkblad of balie in een kantoor, als aanrecht in een keuken of als wastafelmeubel in een badkamer.   

Hal met trap en deuren bekleed in FA42 Penelope
Deuren bekleed in HPL FA42 Penelope
Bedombouw in warm hout LR27 Sablé
Wand bekleed met LR27 Sablé

Waar kan ik HPL toepassen?

HPL heeft verschillende materiaaleigenschappen die het geschikt maken om in de meest uiteenlopende projecten toe te passen. Het dichte oppervlak van HPL is onderhoudsvriendelijk, en heeft in veel gevallen antibacteriële eigenschappen. Dat maakt het geschikt voor ruimtes waar hygiëne een belangrijke rol speelt. Denk aan een ziekenhuis, scholen en kinderdagverblijven, schoonheidssalon of tandartspraktijk. HPL is krasbestendig en kan daarom verwerkt worden als werkblad, receptiebalie of een buffet. Die plekken waar sprake is van intensief gebruik.

Kan ik HPL op de muur bevestigen?

HPL dien je altijd te verlijmen op plaatmateriaal, daarom wordt het rechtstreeks op de muur bevestigen afgeraden. Wil je een wandbekleding of lambrisering in jouw ontwerp? Verlijm HPL dan op een dragermateriaal als multiplex of MDF. Voorzie de achterzijde van de drager van een backing, in de gelijke dikte als die van het HPL. Dit voorkomt dat het materiaal krom trekt. Denk van te voren goed na over de afwerking van de naden tussen de platen. Deze kun je nooit onzichtbaar wegwerken. Een tip is om ze te benadrukken, door te werken met contrasterende profiellijsten, of maak een patchwork van panelen in verschillende maten. 

Bedombouw in HPL Specials Muddy Brown
Bedombouw in HPL Specials
Wandafwerking FB77 Talco
Wandbekleding met contrasterende profiellijsten

Wat is HPL Backing?

Bij het beplakken van HPL op een dragermateriaal kun je voor de afwerking van de rugzijde (als deze niet in het zicht is) backing HPL gebruiken. Dit voorkomt het kromtrekken van het dragermateriaal. Backing HPL is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Denk hierbij aan de plaatafmeting en de kleur. Let er hierbij op dat zowel de toplaag en de onderkant dezelfde dikte en afmeting hebben, zodat de plaat niet alsnog krom trekt. Bij ons is er altijd een backing beschikbaar die past bij het verwerken van de HPL die je bij ons koopt. Bekijk de HPL backings hier.

Wat betekent overlay?

Cleaf produceert alle hout en fantasiedecors in HPL standaard met overlay. Een belangrijk voordeel van deze extra beschermlaag is dat de plaat nog beter bestand is tegen krassen. Wel beïnvloedt deze overlay – die bij wijze van spreken als een transparant filter over de plaat heen ligt – de kleur. Met name bij donkere kleuren is de overlay zichtbaar als een lichte, melkachtige waas. Ga je in een project HPL combineren met decorspaanplaat in dezelfde kleur, dan zou dit bezwaarlijk kunnen zijn. Beoordeel een mogelijk kleurverschil tussen HPL en decorspaanplaat daarom altijd aan de hand van een staal. Als HPL niet is voorzien van een overlay, dan wordt dit apart vermeld in onze webshop. Deze HPL varianten zijn dan een directe kleurmatch met het decorspaanplaat. Cleaf produceert haar unikleuren standaard zonder overlay.

Badkamer in warme houtkleur S158 Okobo
HPL is geschikt voor vochtige ruimtes en organische vormgeving
badkamermeubel in warme houtkleur S158 Okobo
HPL is geschikt voor vochtige ruimtes en organische vormgeving

Is HPL geschikt voor vochtige ruimtes?

HPL is geschikt voor een toepassing in vochtige ruimtes. Omdat de platen altijd op een dragermateriaal bevestigd moeten worden, kun je in deze ruimtes kiezen voor watervast MDF of multiplex. De eigenschappen van de drager en de afwerking van de randen is van invloed op hoe het materiaal zich gedraagt in een vochtige ruimte. Door HPL zelf komt geen water en het zal niet delamineren. Dat maakt HPL bijvoorbeeld geschikt voor een verwerking als blad in een wastafelmeubel.

Balie in blauwstaallook FB67 Metallic
HPL FB67 Metallic met blauwstaal decor
Ronde balie in houtlook LR34 Sablé
HPL LR34 Sablé in een rond kassameubel

Kan ik HPL gebruiken in een organisch ontwerp?

Omdat HPL een dun materiaal is, kun je het gebruiken voor organische ontwerpen. Door de afgeronde hoeken in het ontwerp van een ontvangstbalie in een kantoor, oogt deze vriendelijk en gastvrij. Door de afgeronde hoek wordt de looplijn ook prettiger. De HPL platen uit de collectie van DecoLegno zijn geschikt voor het aanbrengen van een flauwe radius.

Waar moet ik op letten bij de keuze van HPL plaatmateriaal?

Let bij de keuze voor HPL plaatmateriaal goed op de plaatafmeting. Cleaf produceert op verschillende machines en dat resulteert in diverse plaatmaten. De meest voorkomende maten zijn 2760×2040, 3050×1300 en 4200×1300. Het is echter mogelijk om voor grotere projecten een andere lengtemaat te bestellen. De breedtemaat blijft altijd 1300mm. Voor de collectie HPL Specials geldt een afmeting van 2440×1220.

Let bij de keuze voor HPL plaatmateriaal op, of deze met of zonder overlay geleverd wordt. Zeker als je HPL gaat combineren met decorspaanplaat in dezelfde kleur. Bestel van beide een staal om het verschil in kleur en glansgraad te beoordelen.

Is jouw vraag niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via marketing@decolegno.nl. Wij helpen je graag verder!

Gebruikte decors

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate