Showroom bezoeken Stalen bestellen
Waarom heb ik soms kleurverschil in ABS-kantenband?

Waarom heb ik soms kleurverschil in ABS-kantenband?

17-10-2024

ABS-kantenband is een essentieel onderdeel in het afwerken van maatwerk in het interieur. DecoLegno biedt een hoogwaardige selectie kantenband aan van het Italiaanse merk Cleaf. Cleaf streeft ernaar om een zo optimaal mogelijke match te krijgen tussen het plaatmateriaal en ABS-kantenband. In dit artikel bespreken we hoe het soms toch kan voorkomen dat we kleurverschil ervaren bij houtdecors en ABS-kantenband en leggen we uit hoe deze verschillen ontstaan.

Wat is ABS-kantenband?

ABS-kantenband wordt gebruikt om de randen van plaatmateriaal netjes af te werken, waardoor de kern van het materiaal verborgen blijft en het geheel een massieve uitstraling krijgt. Cleaf produceert zijn eigen ABS-kantenband met de duurzame en stevige grondstof ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen). Voor het produceren van ABS-kantenband wordt een sample van het decorpapier van het plaatmateriaal gebruikt. Aan de hand van dit sample wordt het ABS-kantenband nagemaakt en geprint op het ABS-band. Hierna wordt deze vergeleken in kleur en structuur om ervoor te zorgen dat het ABS-kantenband goed aansluit op het plaatmateriaal.

Via dit artikel vind je meer informatie en inspiratie over ABS-kantenband.

Kleurverschil bij houtdecors in ABS-kantenband

In eerste instantie wordt het ABS-kantenband op een grote rol geproduceerd, zodat er genoeg materiaal is om veel ABS-kantenband te maken. Vervolgens wordt de grote rol opgesneden in stroken ABS-band. Bij uni-kleuren heeft dit geen effect op het eindproduct. Hout heeft daarentegen van nature verschillende tinten en patronen, zelfs binnen hetzelfde stuk hout. Omdat het ABS-kantenband uit een groter oppervlak wordt geproduceerd, worden deze natuurlijke variaties (lichter of donkerder) soms zichtbaar in het eindproduct. Hierdoor kan er een kleur-, of structuurverschil ontstaan tussen het ABS-kantenband en plaatmateriaal.

Op deze afbeelding van de jumborol van de LS65 Ceppo van Cleaf, waar duidelijk het kleurverschil te zien is.

Een goed voorbeeld hiervan is het ABS-kantenband voor het decor Ceppo. Op de foto links, van de grote rol van de LS65 Ceppo, zijn verschillende kleurnuances zichtbaar, met zowel donkere als lichtere delen. Deze variaties versterken de natuurlijke uitstraling van het plaatmateriaal, maar kunnen ook zorgen voor variaties in het ABS-kantenband. Omdat deze grote rol wordt versneden in kleinere stroken, kan de ene strook ABS lichter zijn dan het andere. Om eventuele kleurverschillen te minimaliseren, raden we aan om het kantenband te gebruiken bij het gedeelte van de plaat dat het beste matcht.

Heb je nog vragen over ABS-kantenband? Wij staan klaar om je te ondersteunen. Via dit formulier kun je contact met ons opnemen.

Over Merel Onrust, de auteur van dit artikel

Merel maakt sinds 2024 deel uit van het contentteam van DecoLegno. Ze brengt de collecties tot leven met inspirerende websitecontent. Haar voorliefde voor de natuurlijke elegantie van de Poro Noce komt tot uiting in haar werk, waarbij ze de kracht van natuurlijke elementen benadrukt. đź”— Link met Merel

Profiel foto van Merel Onrust