Showroom bezoeken Stalen bestellen
Rood: de trendkleur voor het interieur in 2024

Rood: de trendkleur voor het interieur in 2024

10-10-2024

Rood is een kleur die in 2024 in het interieur zal domineren. Deze opvallende tint, die we al veelvuldig op de catwalks hebben gezien, maakt nu ook zijn intrede in onze huizen. Of je nu houdt van gedurfde accenten of subtiele details, rood kan het interieur een stijlvolle en warme uitstraling geven.

Betekenis van rood

De kleur rood heeft veel uiteenlopende betekenissen. Rood wordt volgens de Beeldbalie vaak geassocieerd met liefde, passie, kracht en energie. Daarentegen staat rood ook voor gevaar en waarschuwingen. Denk bijvoorbeeld aan een rood stoplicht, wat je beschermt voor een mogelijk gevaar. Rood is een actieve kleur die bij uitstek past bij mensen die houden van uitdaging en avontuur. Dit geldt eveneens voor interieurontwerp. In 2024 zijn verschillende tinten rood, variërend van terracotta en bordeaux tot koraalrood populair. Dit zagen we terug op de catwalk, waar de kleur domineerden in shows van Balmain, Schiaparelli, Rick Owens, Courreges, Acne Studios, Christopher Esber, Valentino en Hermès.

“Unexpected red theory”

Trends van de catwalk vinden vaak hun weg naar onze woonruimtes, waarbij kleuren, patronen en materialen uit de modewereld worden omgezet in meubels, accessoires en kleurenschema’s. De “Unexpected Red Theory”, bedacht door ontwerper Taylor Simon uit Williamsburg, Brooklyn, benadrukt de impact van een subtiel rood accent in het interieur. Een vleugje rood kan een frisse, levendige sfeer creëren. Rood, als een van de meest opvallende en energieke kleuren, kan een boeiend contrast bieden. Overweeg bijvoorbeeld een rood keukenblad op een neutrale keuken of een rode vaas op een salontafel in je interieur.

Reformulate the classics

Rood gaat hand in hand samen met de trend ‘Reformulate the Classics’, welke we terugzagen in de trendpresentatie voor herfst/winter 2024/2025 van Cristine Boland. Dit thema nodigt ons uit om de klassieke elementen opnieuw te formuleren en om de rijke diversiteit en dynamiek van de 20e eeuw in Amerika te vieren. In de context van design, mode of kunst kan dit thema inspireren tot werken die een nieuwe draai geven aan het bekende. Het kan gaan om het vermengen van stijlen, het combineren van oude en nieuwe technieken, of het herinterpreteren van klassieke thema’s in een modern jasje.  

De kleuren die deze trend vertegenwoordigen zijn onder andere bordeauxrood, parelwit en koningsblauw. Verder worden klassieke patronen zoals de tartan opnieuw geïnterpreteerd en wordt er gebruik gemakt van rijke materialen zoals leer en fluweel. Nana’s Restaurant in Durnham is hier een voorbeeld van waar de “geest van grootmoeders” is vastgelegd door middel van een vloerkleed in een geruit patroon.

Reformulate the classics is één van de woontrends voor 2024. Meer weten over de woontrends die in 2024 overheersen? Lees dit artikel.  

Toepassing van een rood Interieur

Het combineren van rood in je interieur kan een krachtige uitstraling geven. Denk aan een op maat gemaakte rode boekenkast die een levendige eye catcher in de woonkamer wordt. In dit moderne kantoorpand is bijvoorbeed een mooie combinatie gemaakt van twee rode decors uit onze Ovatta collectie.Het combineren van rood met andere kleuren in het interieur kan ook een interessant contrast creëren in je interieur. Bijvoorbeeld, bordeauxrood kan een diepe toon toevoegen die goed samengaat met neutrale tinten, terwijl het combineren van bordeauxrood en donkerblauw weer een levendige sfeer kan creëren. Daarnaast kan het gebruik van texturen in decoratief plaatmateriaal een subtiele maar effectieve manier zijn om rood in je interieur te introduceren.

Luxe lijnenspel in Riga

De UB02 Riga van Cleaf is een decoratief plaatmateriaal met een voelbare hoog-laag structuur in een tijdloze unikleur. Het heeft een nachtblauwe kleur die een luxe lijnenspel creëert. Het streepmotief en de donkerblauwe kleur passen binnen de trend reformulate the classics.

Geometrische expositie in de Jiometori

De geometrische compositie van de structuur Jiometori van Cleaf is geïnspireerd op de Brion Tombe van Carlo Scarpa. Dit kan een interessant contrast bieden met de vurige roodtinten. Het bruine houtdecor volgt de voelbare lijnenstructuur, die zowel in verticale als in horizontale richting over de plaat loopt.

Levendige kleurnuances in de Weathered Wood van Durasein®

De warme, aardse tonen van de PAW009 Weathered Wood kunnen de intensiteit van de rode kleur verzachten. De levendige rode kleur kan op zijn beurt de rijke details in de Weathered Wood kan benadrukken. Dit kan een evenwichtige en aantrekkelijke kleurencombinatie opleveren.  

Grafische lijnen in de Tolda

De textuur Tolda van Cleaf is geïnspireerd op de houten dekvloer van boten, met kenmerkende zwarte lijnen die de voegen tussen de planken afdichten. Deze voegen een subtiel, maar opvallend detail toe dat de levendigheid van rood kan versterken. Bovendien kan de combinatie van de houttextuur met rood een gevoel van warmte en luxe creëren, ideaal voor een stijlvol interieur.

Via dit artikel lees je meer informatie over het Tolda decor.

Get the look in DecoLegno texturen

Over Merel Onrust, de auteur van dit artikel

Merel maakt sinds 2024 deel uit van het contentteam van DecoLegno. Ze brengt de collecties tot leven met inspirerende websitecontent. Haar voorliefde voor de natuurlijke elegantie van de Poro Noce komt tot uiting in haar werk, waarbij ze de kracht van natuurlijke elementen benadrukt. 🔗 Link met Merel

Profiel foto van Merel Onrust