Showroom bezoeken Stalen bestellen
Woontrends 2024

Woontrends 2024

24-01-2024

Voor interieurprofessionals is 2024 voortvarend begonnen. Met een overvolle beursagenda draaide de stappenteller overuren om maar niks te missen van alle nieuwe producten en designconcepten. Op Domotex, IMM Keulen en Maison & Objet werd alles uit de kast gehaald om de bezoekers te inspireren. Samen met collega Suzan toog ik naar Keulen om te zien welke woontrends in 2024 gaan overheersen.

Eclectisch is het magische woord

In de actuele woontrends die werden gepresenteerd in Keulen zagen we een prikkelend nieuw beeld waarin ambachtelijke kwaliteit moeiteloos samen werd gebracht met origineel design, veel kleur, uitgesproken dessins en opvallende volumes. Een eenduidig beeld in de woontrends is voorgoed verleden tijd. Eclectisch is het magische woord.

Vakmanschap en vormentaal

Tafel Dew van Sabine Marcelis
Tafel Dew van Sabine Marcelis voor Arco. Foto Inga Powilleit
Fauteuil Balini van Pode
Fauteuil Balini van Pode
Sofa Tweak van Pode
Sofa Tweak van Pode

Vakmanschap staat centraal in de actuele woontrends. Het maakproces is transparant en er is veel aandacht voor het materiaal en de details in de afwerking. Wij zagen bijzondere hout- en metaalbewerkingen, glanzend tegelwerk, gevlochten en geweven materialen, ingelegde bladen in tafels en dressoirs en de schoonheid van glas.

De vormentaal is organisch en afgerond. Banken en fauteuils zijn volumineus, alsof ze zijn opgeblazen, en hebben ronde hoeken en leuningen. Ze lijken ons te omarmen en dat geeft een knus, veilig en geborgen gevoel. Tafels hebben asymmetrische bladen, uitgesproken onderstellen en zijn veelal uitgevoerd in hout. De nieuwe tafel Dew van Arco is als een sculptuur in de ruimte. Ontwerpster Sabine Marcelis heeft de mogelijkheden van hout optimaal benut. Ze legt uit: ‘De rondingen nodigen uit tot interactie. Mensen willen de zachtheid en warmte van het hout voelen.’

Pareltje uit de Alpen

Vna stoel van Zeitraum
Vna stoel van Zeitraum
Vna stoel van Zeitraum
Vna stoel van Zeitraum
Vna stoel van Zeitraum
Vna stoel van Zeitraum

In Design Post viel ons oog op het Alpenraum programma van Zeitraum. Een collectie zitmeubelen die prachtig is in zijn eenvoud. Dit pareltje uit de Alpen lijkt zo uit de berghut te komen, gemaakt van Essen hout dat bekend staat om zijn stabiele en flexibele eigenschappen. Puur vakmanschap waarin het gevoel van traditie op een eigentijdse manier is geherinterpreteerd door ontwerper Florian Hauswirth. De rugleuning en de poten zijn in de zitting gestoken. Het ziet er eenvoudig uit, maar dit vraagt om een sterk staaltje productontwikkeling. De rechte rugleuning is onder een uitgesproken hoek bevestigd, waardoor de stoel een comfortabele zit heeft.  

Veel kleur en uitgesproken dessins

Ingetogen naturellen bij Versmissen
Ingetogen naturellen bij Versmissen
Toon-op-toon terra bij Cor
Toon-op-toon terra bij Cor
Bank Loya van Leolux
Bank Loya van Leolux

In de woontrends die werden gepresenteerd in Keulen zagen we een zeer divers kleurenpallet. Kleuren die variëren van ingetogen naturellen tot aardse terra tonen en warme gelen. Toon-op-toon toegepast, als een colour block of juist in de mix. Opvallend aanwezig is de kleur Electric Blue. Niet alleen verwerkt in wandpanelen, maar ook als kleuraccent in accessoires.  

Comfortabele zitmeubelen zijn veelal voorzien van unikleurige stoffen met een zachte bouclé, teddyachtige structuur. Dessins in stoffering lijken uit alle windstreken te komen. We zien Art Deco invloeden, etnisch geïnspireerde prints en een vleugje retro. Trendanalisten signaleren terecht dat het uitdagende tijden worden voor interieurstylisten. Want het zoeken naar de balans in vorm, materiaal, kleur, dessin en textuur binnen een eclectisch interieur vraagt om een enorme creativiteit en gevoel van stijl.

Comfort en originaliteit

Design Post
Design Post
Eclectisch kleurenmix bij Easy Sofa
Eclectisch kleurenmix bij Easy Sofa
Stijlenmix bij Versmissen
Stijlenmix bij Versmissen

Zoals gezegd is eclectisch het magische woord in de woontrends 2024, beschouwd vanuit alle presentaties op de IMM in Keulen. Materialen, kleuren en dessins worden moeiteloos met elkaar gecombineerd. Maar wat voorop staat is comfort en originaliteit. Alles is erop gericht om van het interieur een veilige plek te maken, een plek waar mensen samen komen. Tegelijkertijd moet het interieur verwonderen, verrassen en een weerspiegeling zijn van onze eigen persoonlijke smaak of het DNA van de opdrachtgever. Met al deze ingrediënten kijken wij uit naar een inspirerend 2024. Lees hier welke events en beurzen er voor 2024 op ons programma staan.

Get the look in DecoLegno texturen


Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate