Showroom bezoeken Stalen bestellen
In gesprek met Pascal Koster Interieurbouw

In gesprek met Pascal Koster Interieurbouw

06-09-2021

Vanuit het Designers Lab van DecoLegno worden ontwerpers uitgenodigd om met de nieuwste structuren in plaatmateriaal een uniek product of object te ontwerpen. Dit ontwerp wordt in samenwerking met een interieurbouwer of meubelmaker uitgewerkt. Toen Pascal Koster van Pascal Koster Interieurbouw door Juliëtte van der Hulst van DE JUUL Interieurarchitectuur werd gevraagd of hij samen met haar aan deze Co-Creatie wilde meewerken was hij blij verrast. “Ik werk al regelmatig samen met Juliëtte, dus toen zij mij vroeg of ik het leuk vond om een meubeltje te maken met plaatmateriaal van DecoLegno voelde ik me zeer vereerd”, aldus Pascal.

Juliëtte en Pascal in de werkplaats van Pascal Koster Interieurbouw
Juliëtte en Pascal in de werkplaats van Pascal Koster Interieurbouw

Een uitdaging ga ik niet uit de weg

Juliëtte raakte voor haar ontwerp geïnspireerd door de interieurs van series als The Crown en Downton Abbey. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de slaapkamers in The Crown, dan zijn dit volwaardig ingerichte ruimtes waar je langdurig kunt verblijven. Daarom besloot ik voor deze Co-Creatie een make-up tafel en een kamerscherm te ontwerpen met de nieuwe texturen Lacca en Nadir van DecoLegno”, aldus Juliëtte.

Als wij aan Pascal vragen wat hij vindt van het ontwerp van Juliëtte, verschijnt er een kleine grijns op zijn gezicht. Pascal: “Ik dacht: nou dat is een leuk meubeltje, maar dat is ook best wat werk. Maar een leuke uitdaging ga ik niet snel uit de weg. We hebben de dingen goed doorgesproken in de werkplaats en vervolgens is mijn team aan de slag gegaan”.

Een kijkje achter de schermen in de werkplaats van Pascal
Een kijkje achter de schermen in de werkplaats van Pascal
De ronde vormen van het kamerscherm waren een uitdaging voor Pasal
De ronde vormen van het kamerscherm waren een uitdaging voor Pasal

Van plaatmateriaal naar meubel

Als de ontwerpschetsen van Juliëtte binnen komen, hoe vertalen jullie deze dan naar een meubel? Pascal: “Wij maken eerst nieuwe tekeningen in ons tekenprogramma Palettecad. Dit tekenprogramma is gekoppeld aan onze zaag-  en cnc-machine, zodat alle bewerkingen voor het meubel direct geprogrammeerd worden. Dat gaat allemaal relatief simpel. Maar vervolgens komt ons vakmanschap aan bod”.

Waar zat de uitdaging?

“De uitdaging zat in de vele ronde vormen in het ontwerp. In het kamerscherm zitten bijvoorbeeld drie ronde cirkels die wij hebben gemaakt van 2x 18mm plaatmateriaal. Maar ook de spiegels en het blad van de make-up tafel zijn afgerond. Ronde vormen in plaatmateriaal moeten handmatig worden afgewerkt. Ze worden wel gefreesd op de cnc, maar moeten daarna met de hand worden afgeband”.

De lades zijn voorzien van contrasterend kantenband
De lades zijn voorzien van contrasterend kantenband in Reflex

Oog voor detail

“Het mooie van ons vak is dat je van niets, iets moois maakt. Dat doe ik met een team van professionele collega’s vanuit onze werkplaats in Noordwijkerhout. Ik zeg altijd: wij werken op de millimeter maar denken groot als het gaat om het eindresultaat. Zo ook voor deze Co-Creatie. Ik overleg met Juliëtte hebben wij bijvoorbeeld de laatjes in de make-up tafel afgewerkt met contrasterend kantenband. Hierdoor ontstaat een mooi lijnenspel in het eindmeubel. Een ander detail is dat de laatjes in verstek zijn verlijmd.

Make-uptafel met kamerscherm en poef
De onthulling van het eindresultaat in de Metaal Kathedraal in Utrecht

De onthulling

Voor de onthulling van jullie meubel zijn we naar de Metaal Kathedraal in Utrecht gegaan. Hoe kijk je terug op dit moment? “Ik voelde me zeer vereerd dat ik werd uitgenodigd voor deze Co-Creatie. Dit zijn de niet alledaagse projecten, dus dat is altijd leuk om aan mee te werken. Het was een bewerkelijk ontwerp van Juliëtte, maar om het dan in deze setting te zien is wel bijzonder”, aldus Pascal. 

CREATIVITEIT EN VAKMANSCHAP GAAN HAND IN HAND BINNEN DE KADERS VAN HET MATERIAAL

Patrick Leering, Juliëtte van der Hulst en Pascal Koster
Patrick Leering, Juliëtte van der Hulst en Pascal Koster

Co-Creators

Ontwerp: DE JUUL Interieurarchitectuur
Realisatie: Pascal Koster Interieurbouw
Fotografie & video: Revontuli
DecoLegno: Patrick Leering

Met dank aan:
Kobe Fab: Stof Monroe-2 voor kimono
Wilhelmina van Aerssen Agenturen: stof Metropolis van Nobilis voor poefje
Prodinter: knopjes lades make-up tafel en pootjes kamerscherm
Häfele: scharnieren kamerscherm
De Munk Carpets: vloerkleed Cartellino

Aan deze Co-Creatie werkten mee:
Juliëtte van der Hulst, Pascal Koster, Jeffrey de Bie, Teddy Gijsbers, Nils Middag en Saskia ten Cate.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Juliëtte? Dat lees je hier!

Het Designers Lab van DecoLegno

Het Designers Lab van DecoLegno is een plek voor creativiteit, co-creatie en vakmanschap. Wij nodigen ontwerpers uit om met de nieuwste structuren in plaatmateriaal een uniek product of object te ontwerpen. Dit ontwerp wordt in samenwerking met een interieurbouwer of meubelmaker uitgewerkt en gepresenteerd in de showroom van DecoLegno. Creativiteit en vakmanschap gaan hand in hand, binnen de kaders van het materiaal.

Gebruikte decors

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate