Showroom bezoeken Stalen bestellen
Bacterievrij interieur

Bacterievrij interieur

25-01-2021

Het Coronavirus heeft de wereld in zijn greep en bedreigt onze gezondheid. We worden gedwongen om op een andere manier naar dingen te kijken en om ons anders te gedragen. Naast de fysieke afstand in de nieuwe 1,5 meter maatschappij, moeten extra hygiënische maatregelen de risico’s op de verdere verspreiding van het virus terugdringen.

In horeca, kantoren, publieke ruimtes, zorginstellingen en andere interieurs wordt hier op verschillende manieren invulling aan gegeven. Denk aan het creëren van een nieuwe indeling met meer afstand en spatschermen. Maar met alleen social distancing en spatschermen komen we er niet. Ook met de keuze van oppervlaktematerialen is een significante bijdrage te leveren aan een hygiënisch binnenklimaat. Materialen die helpen bij het terugdringen van het aantal bacteriën, waardoor onze gezondheid beter wordt beschermd. In deze tijden van Corona is het ontwerpen van een bacterievrij interieur dus zeer relevant. We willen niet alleen in een mooie ruimte verblijven, we willen ons er ook veilig voelen en dingen kunnen aanraken zonder dat we gevaar lopen.

Kinderen spelen aan tafel

Decoratief plaatmateriaal met antibacteriële beschermlaag

DecoLegno lanceert een collectie decoratief plaatmateriaal met een antibacteriële beschermlaag. Deze collectie bestaat uit diverse Cleaf designs en een ruimte collectie HPL Specials varianten. De platen zijn geïmpregneerd met een antibacterieel ingrediënt. Tests, uitgevoerd door onafhankelijke instanties, tonen aan dat de groei van bacteriën op deze platen binnen 24 uur met maar liefst 99,9% afneemt, waarbij deze uiteindelijk zullen afsterven. Met dit plaatmateriaal creëer je niet alleen mooie maatwerk oplossingen, maar ook een veilige en hygiënische omgeving. Je kunt deze collectie onder andere gebruiken voor interieurs in de zorgsector, publieke ruimtes, scholen en kinderdagverblijven, sportscholen, schoonheidssalons, tandartspraktijken en opticiens.

Toepassingsgebieden

– Wandafwerking in toiletten, kleedkamers en wachtkamers

– Deuren in praktijkruimtes

– Werk- of tafelbladen

– Pantry’s en balie

– Kindermeubilair

Nagelstudio met witte tafel

CLEAF Antibacterieel

Verschillende Cleaf designs, waaronder de Piombo, S171 Bruciato, S071S072 en U129 Sherwood, S128 Pembroke, UA01 en UA94 DECObasic zijn nu tevens leverbaar met antibacteriële beschermlaag. Door de toevoeging van zilverionen aan de melamineharsen kunnen de bacteriën zich op de platen niet vermenigvuldigen en 99,9% sterft binnen 24 uur af. De antibacteriële test zijn uitgevoerd door het onafhankelijke Hohenstein Laboratories, conform de ISO22196:2011 methode. De overige technische specificaties van het antibacteriële plaatmateriaal wijken niet af van die van het standaard plaatmateriaal.

Download hier het testrapport van de Cleaf antibacterieel collectie, uitgevoerd door Hohenstein Laboratories.

HPL Specials Antibacterieel

In de HPL Specials collectie zijn eigentijdse unikleuren, houtdecors, de anti-vingerafdruk en Unicore specials leverbaar met een antibacteriële afwerking. In de test – uitgevoerd door BTS Biotech Testing Services – is het verschil gemeten in bacteriële groei tussen platen met en platen zonder de antibacteriële coating. Er is getest op veelvoorkomende bacteriën die uiteenlopende infectieziekten kunnen veroorzaken of problemen aan de darmen of de urineweg. Uit de test blijkt dat de ijzerverbinding in het antibacteriële ingrediënt er voor zorgt dat de bacteriën zich op deze platen niet vermenigvuldigen en dat binnen 24 uur meer dan 99,9% afsterft. De bacteriën kunnen niet helemaal worden geëlimineerd, maar wel worden ingedamd.

Voordelen

– Uit voorraad leverbaar zonder meerprijs voor antibacteriële beschermlaag

– Test uitgevoerd door erkend, onafhankelijk testinstituut

– Tijdloze unikleuren en makkelijk toepasbare hout decors

Voor wie?

De collectie decoratief plaatmateriaal met antibacteriële beschermlaag biedt een duidelijke meerwaarde in interieurs voor de sector van contactberoepen. Denk aan ziekenhuizen, zorginstellingen, tandartspraktijken, scholen, kinderdagverblijven, schoonheidssalons, sportscholen, kappers of de opticien. Het creëren van een hygiënische omgeving helpt om onze gezondheid te beschermen.

Download hier het testrapport van de collectie HPL Specials, uitgevoerd door BTS Biotech Testing Services.

Schoonheidsspecialiste in salon

Het belang van hygiëne

Iedereen is vatbaar voor infectieziekten. Door de jaren heen hebben we geleerd dat goede hygiëne belangrijk is in het voorkomen hiervan. Als je minder in contact komt met ziektekiemen, is de kans kleiner dat je een infectieziekte krijgt. Dit uit zich in basisprincipes zoals goede riolering, goede persoonlijke hygiëne, gebruiken van beschermingsmaatregelen als je een operatie doet etc. 

De afgelopen maanden met Corona is het belang van hygiëne opnieuw benadrukt. Zo wassen we onze handen stuk en zijn de hygiënische maatregelen in de verzorgingstehuizen, op scholen, kantoren en in praktijkruimtes aangescherpt. Want als je niet in contact komt met ziektekiemen, kun je er ook niet ziek van worden. 

Pas plaatmateriaal met een antibacteriële beschermlaag toe in een interieurontwerp. Op die manier creëer je een hygiënische omgeving en dat is goed voor de gezondheid van de mensen die in de ruimte verblijven. DecoLegno helpt jou bij het ontwikkelen van een hygiënisch en dus veilig interieur.

Bekijk hieronder een selectie van het plaatmateriaal met antibacteriële beschermlaag of ontdek hier de volledige collectie.

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate