Showroom bezoeken Stalen bestellen
Van brokstukken iets moois maken

Van brokstukken iets moois maken

05-05-2023

Bij DecoLegno volgen wij de trends op het gebied van (interieur)design op de voet. Trendanalist Christine Boland presenteerde onlangs haar visie op de tijdsgeest. In het thema ‘Beauty beyond destruction‘ is een stroming zichtbaar waarbij ‘van brokstukken iets moois maken’ centraal staat. Designers vertalen verbrande oppervlakken, olievlekken, modder, uitgedroogde landschappen en lavastromen naar dessins, patronen en vormentaal.

In het interieur zien we dit bijvoorbeeld terug in tafels die letterlijk gemaakt zijn van brokken natuursteen, maar ook in stoffen met gevlekte dessins die doen denken aan modder. Gebroken keramiek en porselein kan tegenwoordig op esthetische wijze worden gerepareerd met een speciale goudkleurige kit. Door rommelig te repareren benadruk je de sporen en littekens van een product en geef je het een nieuw perspectief en schoonheid.

Ook in meubelmaatwerk kun je inhaken op deze tendens. DecoLegno heeft in haar collectie decoratief plaatmateriaal bijvoorbeeld texturen die de beleving geven van verbrand hout. Door dit plaatmateriaal te verwerken in keukens, kasten, wandmeubels, balies of zelfs deuren, ontstaat de ‘Beauty beyond destruction‘ in het interieur.  

Beleef de verkoolde toplaag van verbrand hout

De bekende Japanse techniek Shou Sugi Ban, waarbij de toplaag van hout wordt verbrand, inspireerde Cleaf voor de ontwikkeling van de textuur Bruciato. De S171 Bruciato sluit perfect aan op de eerder omschreven trend. Met behulp van innovatieve technologieën, is het verbrande effect vertaalt in een kleurvast decoratief plaatmateriaal. In Bruciato voel je het rulle reliëf dat echt die beleving geeft van de verkoolde toplaag van verbrand hout.

Sfeerbeeld S171 Bruciato met gouden kandelaar en rood takje
S171 Bruciato heeft de uitstraling van verbrand hout
Keuken in S171 Bruciato
De keuken is uitgevoerd in S171 Bruciato

28mm decorspaanplaat

De S171 Bruciato wordt veel toegepast in keukendesign. De levendige textuur geeft veel sfeer aan de ruimte. Sinds kort is Bruciato ook leverbaar in een plaatdikte van 28mm, als onderdeel van het SIZE28 programma. De 28mm decorspaanplaten zijn eenvoudig te verwerken tot tafel- of werkbladen, een barmeubel en zelfs stijlvolle legplanken in een open kast.

S171 Bruciato tafel
De tafel is uitgevoerd in S171 Bruciato
S171 Bruciato tafel
Opvallende lijnen in de tafel

Veel off-blacks in HPL-plaatmateriaal

Laat je ook inspireren door de decors Burned Black, Verbrand Hout of Beton As Zwart uit de HPL Specials collectie van DecoLegno. De HPL Specials Burned Black geeft de beleving van verbrand houtskool of verbrand hout. De kleur is off-black, oftewel as-zwart. Het decor heeft een verweerde, levendige uitstraling. In het karakteristieke decor Verbrand Hout wordt het Shou Sugi Ban effect echt voelbaar. Hiermee maak je echt een statement, bijvoorbeeld verwerkt als achterwand in een toilet. Een vergrijsd zwart, wolkachtig decor beleef je in de kleur Beton As Zwart uit de HPL Specials serie. Dit HPL-plaatmateriaal heeft een voelbaar, steenachtig reliëf, is kleurvast en krasbestendig en daarom geschikt om toe te passen in hospitality, retail, zakelijke of residentiële projecten.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze texturen in decoratief plaatmateriaal, vraag dan gratis A4-stalen aan of breng een bezoek aan onze showroom.
Daar kun je de texturen op groot formaat beleven. Plan je bezoek via onderstaand kop.

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker