Showroom bezoeken Stalen bestellen
Van tekentafel tot officiële opening

Van tekentafel tot officiële opening

29-09-2022

Het zal je niet ontgaan zijn, DecoLegno is verhuisd. Precies een jaar nadat de eerste paal de grond in ging, is de nieuwe showroom aan het Rak in Westzaan op 23 september officieel geopend. En wat zijn we trots! Samen met onze bouwpartners NUNC ArchitectenHeconB22STUDIOJEROENDEJONG en Studio Rublek blikken we terug op dit uitdagende project. Van tekentafel tot constructieve uitwerking, van technische installatie tot lichtplan en van interieurontwerp naar sfeerconcept.

Een eigen pand als strategische keuze

Met Patrick Leering en Guido Hofman praten we over de ambitie om een eigen bedrijfspand te ontwikkelen. “Het plan om op HoogTij een eigen pand te bouwen dateert al van voor de coronapandemie”, aldus Guido. “Natuurlijk hebben we ons afgevraagd of het wel zo verstandig was om de nieuwbouw door te zetten. Maar financieel en bouwtechnisch waren de plannen al voorbereid. Een eigen, grotere locatie was voor ons van strategisch belang, en we wilden volledig in de lead zijn voor wat betreft de kwalitatieve uitstraling ervan.’’

Steven Brunsmann – NUNC Architecten
Martijn van Kooten – B22 Bouwkundig Teken- en adviesbureau

Hoogwaardig modern gebouw

Steven Brunsmann van Nunc Architecten vertelt over het ontwerp van het gebouw. “DecoLegno kwam naar ons toe met de vraag of we een gebouw konden maken dat goed in de omgeving zou passen, en tegelijkertijd een visitekaartje zou zijn voor het bedrijf. De persoonlijke klik en passie voor muziek bleek de verbindende factor in de samenwerking tussen DecoLegno en Nunc Architecten.

Bouwkundig advies van A-tot-Z

Voor B22 Bouwkundig Teken- en Adviesbureau was het de uitdaging om het bouwproject soepel te laten verlopen. Met Martijn van Kooten blikken we terug op de bouwkundige uitwerking. “Tijdens de bouw hebben we gebruik gemaakt van een virtueel gebouwmodel en een 3D geprinte maquette. Hierdoor konden we veel aandacht besteden aan de details”, aldus Martijn.  

Fred Nieuweboer – Hecon
Jeroen de Jong – STUDIOJEROENDEJONG

Mooi gebouw(d)

Hecon was de bouwkundig aannemer van het casco. Fred Nieuweboer vertelt over de uitdaging die zat in het uitwerken van de elektravoorzieningen in de begane-grondvloer en de constructieve samenwerking met alle verschillende partijen die betrokken waren bij de bouw. Fred: “Het gebouw is veel mooier geworden dan verwacht, met name door de toevoeging van de verticale gevelstijlen.” 

Volumes rangschikken in het interieur

STUDIOJEROENDEJONG kreeg de vraag om de esthetische wensen van DecoLegno en de commerciële belangen te vertalen naar een interieurontwerp. “We waren eigenlijk nog aan het ontwerpen, terwijl we al aan het bouwen waren. Dat was een hele grote uitdaging, en we hebben iets gedaan wat best uitzonderlijk is”, aldus Jeroen. 

Aleksander Rublek – Studio Rublek
Saskia ten Cate – Communicatie Manager DecoLegno

Lichtplan voor sfeer en akoestiek

Voor de ontwikkeling van het lichtplan is DecoLegno een samenwerking aangegaan met Studio Rublek. Aleksander Rublek vertelt: “Bij een goed lichtplan vinden wij twee dingen heel erg belangrijk. Punt een is de esthetiek, en punt twee de lichtkwaliteit. Met het lichtplan is sfeer gecreëerd, maar ook rekening gehouden met de akoestiek. Voor ons is de herkomst van alle armaturen belangrijk. We hebben gekozen voor Europees geproduceerde producten, dat is beter voor het milieu.”

Sfeer vertaald in materiaal

Vanuit het interieurontwerp van STUDIOJEROENDEJONG heeft DecoLegno collega Saskia ten Cate de sfeerconcepten ontwikkeld voor de verschillende ruimtes in het nieuwe pand. “Het nieuwe hoofdkantoor moest vooral een plek worden voor ontmoetingen, samenwerking en creativiteit. De verschillende sferen zijn geïnspireerd op de Noord Hollandse cultuur van DecoLegno en het Italiaanse designgevoel van Cleaf”, aldus Saskia. 

Timelapse bouw DecoLegno bedrijfspand – The Timewriters

Het woord dat door iedereen tijdens alle gesprekken in de mond wordt genomen is TROTS. Ondanks de gebruikelijke hordes die je tegenkomt in een dergelijk omvangrijk project, is dit het gevoel dat bij alle betrokken partijen overheerst. Wij zijn bijzonder dankbaar voor de constructieve en creatieve inbreng van al onze partners, en kunnen oprecht zeggen dat ons nieuwe hoofdkantoor een bron van inspiratie is geworden. Niet alleen qua gebouw en techniek, maar ook het interieur en de toepassing van decoratieve materialen in al het meubelmaatwerk. Ben je nieuwsgierig naar het eindresultaat, of wil je onze collectie bekijken? Je bent van harte welkom in Westzaan! Plan je afspraak via onderstaande knop. 

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate