Showroom bezoeken Stalen bestellen
Ontwerp een interieur als een maatpak

Ontwerp een interieur als een maatpak

20-10-2023

Marjolein van de Lisdonk brengt haar passie voor interieurontwerp tot leven als interieuradviseur bij DecoLegno. Ze adviseert de particuliere bezoekers in de DecoLegno vestigingen in Veldhoven, Duiven en Echt. Haar kracht zit vooral in de ruimtelijke vormgeving van een kamer of gehele woning, wat vaak leidt tot maatwerk interieuroplossingen. Maar daarnaast creëert ze als interieurarchitect voor haar bedrijf Huis nummer één unieke en inspirerende interieurontwerpen voor diverse klanten. We spreken met Marjolein over de wereld van interieurdesign en over een van haar recente projecten.

Een persoonlijk interieur met maatwerk

“Als interieurarchitect is mijn werk volledig gericht op het transformeren van binnenruimtes tot functionele, esthetische en harmonieuze leefomgevingen. Van de praktische aspecten zoals gebruik, indeling, verlichting, kleur en materialen tot aan het vormgeven van volledige kamers en woningen. Het is mijn passie om het hele traject van conceptvoorstel tot daadwerkelijke uitvoering van een project te begeleiden. Hierbij staat het realiseren van een samenhangende omgeving waarin originaliteit en persoonlijkheid centraal staan altijd voorop. Maatwerk is hierin een belangrijke factor” vertelt Marjolein.

Haar werk als interieuradviseur bij DecoLegno speelt hierbij een grote rol. “De uitgebreide collectie decoratief plaatmateriaal, met texturen variërend van hout en steen tot textiel en metaal, vormt een grote bron van inspiratie en hiermee kan ik altijd iets passends vinden voor ieder project. Daarbij maak ik natuurlijk graag gebruik van de gratis samples van DecoLegno. Zo kan ik de wensen van mijn klanten op een visuele manier tot leven brengen”.

De stijl van Marjolein

Marjolein geeft oude spullen graag een nieuw leven. Soms met een totaal andere functie en dat vergt creativiteit en innovatief denken. Marjolein vertelt: “Ik vind het belangrijk dat het interieur aansluit bij de architectonische elementen. Mijn voorkeur gaat uit naar pure en eerlijke materialen die voor zichzelf spreken. Ik laat me inspireren door de alledaagse dingen in mijn omgeving”.

Daarnaast hecht Marjolein veel waarde aan hergebruik en duurzaamheid in het interieurontwerp. Ze heeft bijvoorbeeld hetzelfde plaatmateriaal gebruikt voor zowel de achterwand in de garderobe als voor de TV-nis (T047 Fusion). Fusion is een bijzonder decor, waarbij écht textiel verwerkt is op plaatmateriaal en dit geeft een luxe touch aan het interieur. Ze licht toe: “Ik heb ervoor gekozen om de Fusion ook in de garderobe te gebruiken om verspilling van het plaatmateriaal te voorkomen. Op deze manier is vrijwel de hele plaat nuttig gebruikt”.

Achterwand kast T047 Fusion
De achterwand in de kast is uitgevoerd in het bijzondere decor T047 Fusion
Garderobekast T047 Fusion
T047 Fusion in de achterwand van de garderobekast

TIP
Heb je materiaal over? Zoek hier in het interieur een andere bestemming voor. Zo wordt al het materiaal nuttig gebruikt, maar komt het materiaal ook op meerdere plekken terug. Dit zorgt voor rust een eenheid in het interieur.

Interieurontwerp in Japandi stijl

Hoe is het ontwerp voor project Mierlo tot stand gekomen en wat waren de wensen van de opdrachtgever? “De twee-onder-een-kap woning is oorspronkelijk ontworpen door de oom van de bewoonster, wat het een speciale emotionele waarde geeft. De opdrachtgever wilde graag in dit huis blijven wonen, maar het interieur was verouderd en niet langer geschikt voor de huidige leefsituatie. Met de kinderen uit huis en de behoefte aan praktisch comfort tot aan haar oude dag, werd besloten om de volledige begane grond, inclusief de slaap- en badkamer, te renoveren. Het uitgangspunt was het gebruik van duurzame materialen met een authentieke uitstraling. Dit resulteerde in een Japandi woonstijl met veel ruimte voor groendecoratie en persoonlijke creativiteit”.

Wandkast LK09 Matrix
De wandkast is een eyecatcher in de woonkamer
Wandkast LK09 Matrix
De wandkast verbergt subtiel de televisie

Hoe is de keuze voor materialen en kleuren tot stand gekomen? “Voor een authentieke uitstraling heb ik gezocht naar natuurlijke materialen die tevens praktisch in onderhoud waren, zoals betonciré, tegels en houten elementen. De serene Japandi-stijl wordt gekenmerkt door lichte, natuurlijke kleuren zonder scherpe contrasten en er zijn alleen meubels met een duidelijke functie geplaatst. Ik heb ervoor gekozen om kleur en materiaal te herhalen in de hele woning om rust en balans te creëren. Zo is de woonkamerkast, -wand en het wastafelmeubel uitgevoerd in hetzelfde materiaal (LK09 Matrix). Dit decor heeft de uitstraling van levendig bamboe met een natuurlijke houtnerfstructuur. De neutrale kleurtonen laten zich makkelijk combineren, wat in het voordeel werkt met het uitkiezen van andere interieurelementen.”

Een interieur op maat, als een maatwerkpak

Je hebt veel maatwerk oplossingen voorgesteld in plaats van standaardoplossingen. Waarom deze keuze? “Als interieurarchitect vertaal ik woonwensen naar een inrichting op maat en smaak. Ik streef naar een eindresultaat waarin alle elementen van het interieur naadloos op elkaar aansluiten, als een op maat gemaakt pak voor het huis. Dit persoonlijke karakter staat bij mij voorop en dit is te realiseren door gebruik te maken van maatwerk”.

Waarom heb je plaatmateriaal gebruikt in plaats van echte materialen? “De opdrachtgever wilde graag een wastafelmeubel met afgeronde vormen. HPL plaatmateriaal is uitermate geschikt om deze rondingen te creëren en is tevens geschikt voor vochtige ruimtes, omdat het wordt verlijmd op vochtwerend buigbaar MDF. Het blad en de kommen zijn gemaakt van solid surface van Durasein® (PAW051 Luna), wat zeer onderhoudsvriendelijk en waterdicht is. Voor de kastenwand in de woonkamer koos ik voor decoratief plaatmateriaal met een houtlook. Dit materiaal verkleurt niet, in tegenstelling tot echt hout en vereist geen speciale behandeling. Decoratief plaatmateriaal is een duurzame en budgetvriendelijke oplossing. Ik overleg ook altijd met de interieurbouwer (in dit geval RP Keuken & Interieur) om de mogelijkheden te bespreken en de gewenste uitstraling te realiseren”.

Wasmeubel LK09 Matrix en PAW051 Luna
Het wastafelmeubel met afgeronde vormen is uitgevoerd in HPL
Wasmeubel LK09 Matrix en PAW051 Luna
Het meubel is uitgevoerd in LK09 Matrix en PAW051 Luna

“Elk project is uniek en vereist een andere stijl en vormgevingsoplossingen. Met de diverse decors van DecoLegno kan ik altijd voldoen aan de specifieke eisen van een project. Natuurlijk spelen andere materialen zoals vloerbedekking, behang, stoffering en verf ook een rol in de algehele sfeer. Door het gebruik van een DecoLegno decor kan ik al een basis voor de gewenste sfeer leggen. Persoonlijk ben ik bijzonder gecharmeerd van de unieke combinaties van afbeelding en textuur die echte materialen nauwkeurig nabootsen.”

Heb je nog een interieurtip voor mensen die gaan verbouwen, herinrichten of een nieuw huis betrekken? “Denk eerst na over de gewenste functie van de ruimte en welke ruimtes je het meest gebruikt. Bepaal of de verandering praktisch, esthetisch of noodzakelijk is. Laat het nieuwe interieurontwerp visualiseren in 3D-beelden om een duidelijk beeld te krijgen van kleuren en vormen. Dit helpt niet alleen jou, maar ook de uitvoerende partijen zoals aannemers, interieurbouwers, schilders en installateurs.”

Wil je persoonlijk materiaaladvies over een interieurproject van Marjolein, of een van onze andere interieuradviseurs? Maak een afspraak in de showroom en ze helpen je graag! In onze showrooms kun je de collectie in verschillende formaten, waaronder panelen van 230 x 50cm, bewonderen.

Gebruikte decors

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker