Kleur in het interieur

Kleur in het interieur

Kleur is een van de belangrijkste trends van dit moment. Het actuele modebeeld is uitgesproken kleurrijk en ook in interieurs is kleur niet meer weg te denken. Kleur spreekt een internationale taal die door iedereen wordt begrepen. Dus als we proberen iets te communiceren of over te brengen in een interieurontwerp, is er geen betere manier dan dit te doen dan via kleur. Kleur staat ook direct in verbinding met hoe we ons voelen. Dus er is geen krachtiger middel om de sfeer te beïnvloeden.

Veel kleurinstituten en trendwatchers hebben een eigen visie op de kleurentrends. Wij waren benieuwd en zetten onze belangrijkste ontdekkingen op een rijtje.

Pantone Color of the Year 2021

Pantone Color of the Year

Het bekende kleurinstituut Pantone presenteert jaarlijks de Color of the Year. waarin de relatie zichtbaar wordt tussen kleurentrends en wat er gebeurt in onze wereldwijde cultuur. De kleur is een weerspiegeling van waar wij als individuen behoefte aan hebben. Was de Color of the Year 2020 nog Classic Blue dat symbool stond voor onze behoefte aan vertrouwen, nu kiest Pantone voor een kleurenhuwelijk met twee tinten.

PANTONE 17-5104 Ultimate Gray staat voor het betrouwbare. Een stevige basis net als de kleuren van kiezelstenen op het strand die een gevoel van kalmte en stabiliteit geven. Kleur PANTONE 13-0647 Illuminating Yellow is helder, sprankelend en vrolijk en staat symbool voor een positief gevoel. En daar hebben we allemaal behoefte aan.

Inmiddels zien we deze twee kleuren terug in architectuur, mode en interieur. Met de kleuren geel en grijs uit de collectie HPL Specials van DecoLegno breng je deze ‘Colors of the Year’ naar het interieur. Je kunt dit plaatmateriaal verwerken in wanden en deuren, maar ook als balie of tafelblad. Dit HPL plaatmateriaal heeft antibacteriële eigenschappen en dat draagt bij aan het creëren van een hygiënische omgeving.

Kleur van het jaar 2021 Brave Ground van Flexa. Decoratief plaatmateriaal kleur UB18 Ovatta

Flexa kiest voor Brave Ground

Ook het bekende verfmerk Flexa lanceert haar kleur van het jaar. Een groep kleurexperts en internationale ontwerpers bestudeert de sfeer van het moment en vertaalt deze naar een kleurenpalet dat de huidige tijdsgeest weerspiegelt. Brave Ground is de kleur voor 2021. Het is een natuurlijke, warme kleur die als betrouwbare basis dient voor andere kleuren. Brave Ground laat zich dan ook moeiteloos combineren met materialen als hout, marmer en fluweel én kleuren als warm roze, rood en blauw.

Keukenontwerp Janpaul Scholtmeijer, fotografie Kaatje Verschoren. Decoratief plaatmateriaal UB02 Ovatta

Blauw blijft boeien

Los van alle actuele trendkleuren blijft blauw boeien. Zeker in het interieur straalt deze kleur rust uit en geeft het een gevoel van tijdloze luxe. In een wereld waarin we continu ‘aan’ staan, verlangen we naar echtheid en een levensstijl die rust geeft. Blauw past daarbij en deze kleur laat zich goed combineren met andere materialen en dessins in het interieur.

Breng kleur in het maatwerk interieur

Het interieur is kleurrijker dan ooit. Om in te spelen op deze tendens, schakelde Cleaf de gerenommeerde designstudio Studio MILO uit Milaan in voor de creatieve ontwikkeling van de Solid Colors-collectie. Interieurontwerpster Federica Gosio en architecte Arianna Crosetta deden uitgebreid onderzoek naar de internationale taal van kleur. Deze studie naar ‘wat kleur doet in het interieur’ resulteerde in een palet van 90 kleuren.

DecoLegno selecteerde 23 kleuren uit de Solid Colors reeks en presenteert deze in de collectie Ovatta. Het palet varieert van bordeaux tot rood en van perzikroze tot terra. Van klassiek blauw tot rustgevend groen en van warm chocoladebruin tot honinggeel. Dus alle trendkleuren zijn vertegenwoordigd.

De Ovatta kleuren zijn voor omvangrijke interieurprojecten te combineren met iedere, willekeurige Cleaf structuur. In het DecoLegno Designers Lab inspireren wij met voorbeelden. Wat dacht je van de rustieke houtstructuur Sherwood in helder turquoise? Of van de subtiele leerstructuur PrimoFiore in stijlvol bordeaux? Ben je nieuwsgierig? Bekijk hier alle 23 Ovatta kleuren en lees hier meer over de mogelijkheden in het Designers Lab.

Collectie Ovatta

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate