Kantoorinterieur gericht op verbinding

Kantoorinterieur gericht op verbinding

In Bleiswijk betrok Almacon Storage Systems B.V.* onlangs een nieuw kantoorpand. STUDIOJEROENDEJONG werd gevraagd om een eigentijds en modern kantoorinterieur te creëren, dat past bij de cultuur en gericht is op verdere optimalisatie en groei van het bedrijf. Voor de keuze van de materialen bracht STUDIOJEROENDEJONG een bezoek aan de showroom van DecoLegno in Wormerveer. Samen werd een complementair pallet aan kleuren en texturen geselecteerd uit de collectie van Cleaf, dat paste bij het visuele ontwerp.

HM07 Piombo statafel
De statafel in de entree is uitgevoerd in de HM07 Piombo

We zijn in gesprek met Jeroen de Jong van STUDIOJEROENDEJONG over het kantoorproject van Almacon Storage Systems B.V. in Bleiswijk. De vraag van de klant was om een eigentijdse en moderne werkomgeving te creëren, gericht op de verdere optimalisatie en groei van het bedrijf. Een kantoorinterieur met een open en dynamische sfeer, waarin de verbinding tussen de verschillende disciplines binnen het bedrijf wordt versterkt. Hoe heb jij deze vraagstelling vertaald naar een ontwerp?

“Bij iedere vraagstelling starten wij met het eindresultaat. Hoe komt het eruit te zien, welk beeld krijgt de opdrachtgever. We betrekken niet alleen de directe opdrachtgever in dit proces van oriëntatie, maar ook alle medewerkers en zo nodig klanten en leveranciers. Wij vinden het belangrijk dat iedereen gehoord wordt, dat er draagvlak komt en dat het project als ‘van ons’ wordt ervaren”, aldus Jeroen.

“In het VO (Voorlopig Ontwerp) hebben we een indicatieve indeling bepaald. Omdat we in een vroeg stadium bij het project betrokken werden, konden we nog aanpassingen doen in de indeling en vormgeving van het pand. Om ruimte in het kantoor te winnen hebben we een aantal facilitaire zaken verplaatst naar een deel van de bedrijfshal. Naast de indeling is in het VO een voorstel uitgewerkt voor de vormentaal, materialisatie en kleuren.”

FC46 Ares
Kastelementen uitgevoerd in travertin FC46 Ares
B011 PrimoFiore
Kastelementen uitgevoerd in leatherlook B011 PrimoFiore

Routing vanuit customer journey

Wat zijn in dit project belangrijke ontwerpoplossingen geweest? Jeroen: “We werken voor ieder project vanuit de customer journey, van binnenkomst tot aan het vertrek. De kantoren zijn zo ingericht dat iedere afdeling met zijn eigen specifieke kenmerken in een inspirerende werkomgeving zit. Bij de commerciële afdeling zie en voel je de rühring, bij orderintake heerst wat meer rust en toch komen ook die werelden weer bij elkaar.”

“De verbinding hebben we gecreëerd door veel glas toe te passen, en strak vormgegeven kasten met plantenbakken erop als scheidingselement (FC46 Ares). Ook hebben we gezorgd dat de langste lengte van de ruimtes altijd zichtbaar zijn. Belangrijke zichtlijnen zijn geaccentueerd met een patroon van vier verschillende varianten vloerbedekking. Zo ervaar je de grootte van het pand, hou je toch het overzicht en blijft directe communicatie mogelijk.”

FA84 Reflex en FA84 Cheope
Keuken uitgevoerd in FA84 Reflex en dressoir in FA84 Cheope

Materiaalkeuze in samenwerking met DecoLegno 

“In de oriëntatie naar warme, moderne materialen voor al het maatwerkmeubilair kwam ik al snel bij DecoLegno terecht. De uitgebreide collectie plaatmateriaal bood alle facetten waar ik naar op zoek was, om een natuurlijke harmonie te creëren in zowel kleur als textuur. Het team van DecoLegno denkt mee in toepassing, maar ook in esthetiek. Zo hebben we in het ontwerp van de keuken en het dressoir in de vergaderruimte gekozen voor plaatmateriaal in dezelfde kleur, maar met een andere structuur (FA84 Reflex & FA84 Cheope). Hierdoor wordt het beeld interessant, maar blijft het rustig”, aldus Jeroen.  

FA84 Reflex
De keuken in FA84 Reflex
FA84 Cheope
Bijpassend dressoir in FA84 Cheope

“DecoLegno heeft een geweldige collectie plaatmateriaal volgens de laatste trends, en is als bedrijf zeer toegankelijk. Er werken vakkundige mensen die ook nog eens verstand hebben van vormgeving, styling en toepassingen. Ze voelen feilloos aan wat een ontwerp nodig heeft om het net even iets extra’s te geven.” 

Jeroen de Jong
B011 PrimoFiore
Aandacht voor details zoals de keuze van de greeplijst

Samen voor een beter eindresultaat 

Van Arkel Bouw werd door STUDIOJEROENDEJONG gevraagd om het maatwerkmeubilair te produceren. We praten met Peter Meekel over hoe een intensieve samenwerking ten goede komt aan het uiteindelijke resultaat.

Peter: “Als wij een ontwerp krijgen, gaan we altijd samen met de klant en de ontwerper kijken naar de materialen die zijn bedacht. Waar nodig geven wij extra advies vanuit de praktijk, om samen van een ontwerp een top productie te maken. Wij denken graag mee, want samen kom je tot een beter eindresultaat.” 

“Een voorbeeld is de keuze voor de greeplijst, die onder andere is toegepast in de lederlook kast (B011 PrimoFiore). Hier werd door Jeroen zwart voorgesteld. Wij hebben toen de suggestie voor champagnekleur gedaan, omdat dit meer harmonie zou brengen in het ontwerp. Jeroen was het met ons eens, en zo zijn we samen tot een beter eindresultaat gekomen”, aldus Peter 

Vakmanschap voor het juiste afwerkingsniveau 

“Wij werken graag met de collectie van DecoLegno. Het werken met de platen is heel verschillend. De meeste varianten laten zich eenvoudig bewerken door ons moderne machine park.

Wij hebben hier de nieuwste opdeelzaag staan, voor het krasvrij en strak verzagen van de platen. Onze nieuwe kantaanlijmer leent zich prima voor het naadloos aanbrengen van het kantenband. Vervolgens kunnen we met onze CNC machine elke bewerking maken die door de ontwerper voorgesteld wordt”, aldus Peter. 

“Sommige structuren vragen wat extra aandacht, zoals de FA84 Cheope. Deze is toegepast in de vergaderruimte. Door de diepte van de structuur is het goed opletten om het juiste afwerkingsniveau te behalen. Dan kunnen we ons vakmanschap écht laten zien. Verder zijn de platen mooi hard van kern waardoor bevestigen en monteren goed en stevig kan plaatsvinden.” 

FA84 Cheope
Dressoir in FA84 Cheope
FC46 Ares
Wandkast uitgevoerd in travertin FC46 Ares
B011 PrimoFiore
Lockers uitgevoerd in leatherlook B011 PrimoFiore

* Almacon Storage Systems B.V. is gespecialiseerd in het ontwerpen van tussenvloeren en staalconstructies in magazijnen en bedrijfshallen. Daarbij wordt altijd gezocht naar dat ‘beetje meer’ dan de klant verwacht. De klant wordt letterlijk op een hoger platform gezet. 

Opdrachtgever Almacon Storage Systems B.V. | Ontwerp en realisatie STUDIOJEROENDEJONG | Maatwerk Van Arkel Bouw | Fotografie Jansje Klazinga 

Gebruikte decors

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate