Zoek naar producten en collecties binnen onze website.
06-04-2020
Japan, land of the rising sun is een bron van inspiratie voor architecten en designers. Het zijn de eeuwenoude tradities in combinatie met de sobere, ingetogen levensstijl die aanspreekt. Het is de eenvoud die op verfijnde wijze samen komt met een poëtisch oog voor detail. Dit wordt onder andere zichtbaar in het werk van de Japanse kunstenaar Chiharu Shiota dat vijf jaar geleden dé sensatie was tijdens de Biënnale in Venetië. Een installatie die Chiharu Shiota in 2017 onder de naam Between the Lines naar Het Noordbrabants Museum bracht. Het kunstwerk is een driedimensionaal lijnenspel, gecreëerd met duizenden bollen wol. Het is bedoeld om onze fantasie te prikkelen en symboliseert de reis van het leven, waarvan we niet weten waar die heen gaat.
Het is ook het werk van architect Tadao Ando, dat zich mag laven in een hernieuwde aandacht. Het is het spel der contrasten wat fascineert. In zijn bijna poëtische architectuur, uitgevoerd in beton gaat het om de beleving van het lijnenspel en die van de textuur van de materialen. Japan is het land van sushi, fortune cookies en kimono’s. Op dit moment vindt in het Victoria & Albert Museum in Londen de expositie Kyoto to Catwalk plaats, waarin een ode wordt gebracht aan de kimono. Ook het Nederlandse designlabel Moooi liet zich voor zijn presentatie in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2019 inspireren door Japan, en verraste onder andere met de behangcollectie Tokyo Blue.
Japan is het land van de Japanse klomp. Gemaakt van het hout van de Paulownia boom. Dit hout inspireerde Cleaf voor de ontwikkeling van de collectie Okobo. De uitgesproken nerftekening met een voelbaar reliëf is uniek in de wereld van decoratief plaatmateriaal en komt bijzonder natuurgetrouw over. De kleuren versterken het natuurlijke karakter. Wil je Okobo beleven? Vraag dan een gratis staal aan.
Het nhow hotel bij de Rai – naar een ontwerp van studio OMA – is de nieuwe multiculturele hub van Amsterdam. De interieurs symboliseren de diversiteit van de stad Amsterdam en zijn geïnspireerd op de zes windrichtingen waarnaar de hoeken van het gebouw wijzen: zuid, oost, noord, zuidwest, zuidoost en noordwest. Vanuit de oostelijke windrichting inspireerde Japan voor het interieurontwerp. In deze lichte sfeer voelt structuur Fronda van Cleaf zich helemaal thuis. De blonde kleur met de ingetogen textuur past in een verstild interieurontwerp. Ben je nieuwsgierig naar deze variant? Vraag hier je gratis staal aan.
Een grote trend in de architectuur is de toepassing van verbrand hout. Geïnspireerd op Shou Sugi Ban, een oude Japanse techniek waarbij de toplaag van het hout wordt verbrand. Toegepast in huizen en tempels beschermt de verkoolde toplaag het hout tegen rot en heeft het een brandvertragende werking. Het is Cleaf gelukt om dit verbrande-hout-effect te vertalen naar decoratief plaatmateriaal. De natuurlijke structuur en het voelbare, rulle reliëf in de collectie Bruciato geeft echt die beleving van de verkoolde toplaag van verbrand hout. Vraag hier je gratis staal aan.
Japan leert ons hoe we ons moeten ontdoen van spullen in boeken als ‘Vaarwel Spullen’ van Fumio Sasaki. Japan leert ons ook hoe we optimaal kunnen leven op zo min mogelijk vierkante meters, met het fenomeen tiny houses als resultaat. In de keuze van materialen zien we vooral sobere texturen uit de natuur zoals hout, beton, cement en natuursteen. Maar ook subtiele metalen, als roestvrijstaal, die spelen met licht waardoor een ruimte groter lijkt. De structuur FB30 Idea geeft de beleving van geborsteld aluminium. Laat je ook inspireren door het trendartikel Minimaal Mood die stil staat bij het nieuwe minimalisme, dat ook zijn oorsprong vindt in Japan.