Waar mogen we jou helpen?
Voor een optimale service raden wij je aan de DecoLegno website te gebruiken van het land waar jij gevestigd bent. België of Nederland?
Zoek naar producten en collecties binnen onze website.
28-04-2025
Salone del Mobile – het grootste meubel- en designevent ter wereld – bracht dit jaar meer dan 300.000 architecten, ontwerpers, fabrikanten en liefhebbers naar Milaan. In het beursgebouw Rho Fiera presenteerde 2100 exposanten uit 37 landen hun noviteiten op maar liefst 175.000 vierkante meter aan standruimte. Daarnaast waren er honderden exposities in de stad die zich uitstrekten van noord naar zuid en van oost naar west. Van Alcova tot Tortona en van Brera tot Isola. Voor iedere interieurprofessional toch altijd weer een hoogtepunt om af te reizen naar Italië.
Bij terugkomst vraagt natuurlijk iedereen ‘Hoe was Milaan?’. Die vraag is niet altijd even makkelijk te beantwoorden. Het ligt voor de hand om te zeggen dat het geweldig was, bruisend van energie, fantastisch, super inspirerend met veel leuke ontmoetingen. Maar tegelijkertijd hoor ik op straat steeds meer (herkenbare) geluiden als: het is te groot, er zijn te veel tentoonstellingen op te veel locaties met te veel mensen (wachtrijen tot 2 uur zijn geen uitzondering) en de angst om iets te missen overheerst. Het is onmogelijk om een volledig overzicht te krijgen, of je er nu 4 dagen bent of in mijn geval 2 ½ dag en dat is soms frustrerend. Maar als ik nu terugblik overheerst toch de inspiratie, ik heb weer prachtige dingen mogen zien en designers hebben duidelijk een nieuwe missie waarbij ons welzijn centraal staat.
Designers waren dit jaar meer dan ooit op zoek naar betekenis en verbinding. Er was veel aandacht voor het creëren van interieurs waarin het welzijn van de gebruiker centraal staat. Een ruimte die licht, comfortabel en veilig aanvoelt en waar we graag samen komen. De vederlichte, luchtige presentaties staan in groot contrast met het wereldtoneel zoals we dat vandaag de dag ervaren. Zachte materialen blijven essentieel variërend van hoogpolige vloerkleden tot comfortabel gestoffeerde zitmeubelen. Kleurgebruik krijgt een nieuwe dimensie waarbij pastelkleuren zorgen voor een lichte en luchtige sfeer. Glas, spiegels en metallics versterken een ruimtelijk gevoel en mat wordt moeiteloos gecombineerd met hoogglans. Alles om die zachte schuilplaats te creëren waar we kunnen ontspannen.
Als we het dan hebben over ons welzijn… wist je dat we maar liefst 23.000 ademhalingen hebben per dag? Meestal onbewust. Pas als we stress of spanning ervaren gaan we gecontroleerd ademhalen, dit helpt ons ontspannen. Alissa en Nieke van A+N Studio ontwerpen interieurproducten die onze gezondheid en humeur op een positieve wijze beïnvloeden. Breathing Light bootst het ritme van de ademhaling na middels bewegend licht en een veranderende kleur. Hierdoor ontstaat een kalmerende en bijna meditatieve ervaring. De aandacht voor het mentale welzijn – zeker bij jongere – neemt steeds verder toe. Dit project is ontwikkeld op verzoek van het hoofd van een school in Purmerend, waar er inmiddels 13 hangen. De installatie was te bewonderen bij Masterly The Dutch in Milano waar Alissa en Nienke een eervolle vermelding kregen tijdens de uitreiking van de Masterly Awards.
Hout blijft natuurlijk een veel gezien materiaal. In een tijdperk dat gedomineerd wordt door Ai is er vooral veel aandacht voor het ambachtelijke proces, met de hand gemaakt. De patchwork tafel van Zeitgeist Limited bijvoorbeeld combineert verschillende soorten massief hout die normaal gesproken niet geschikt zijn voor de productie van tafels vanwege hun atypische vormen en maten. Dit zogenaamde deadstock-materiaal is als een puzzel verbonden in een organische vorm die stevig is ingebed in een metalen structuur. De tafel valt niet alleen op door zijn artistieke ontwerp, maar biedt ook praktische functies zoals openingen voor elektrische kabels.
Ook in de meubellijn Splitted van Teun Zwets die gepresenteerd werd bij Gallery Rossana Orlandi staat het unieke maakproces – gewoon ouderwets met een bijl – centraal. Alle meubelstukken zijn gemaakt van Douglas hout, met zorg gepolijst en afgewerkt met een taaie en duurzame glanzende laklaag.
Ook op het gebied van steen gebeurde er veel in Milaan. Twee concepten vond ik bijzonder inspirerend en laten zien hoe innovatie en verantwoorde productie naast elkaar kunnen bestaan in hedendaags design.
‘Béton Littéraire’ van Aline Asmar d’Amman is een verzameling functionele sculpturen gemaakt van steen, beton en boeken, aan elkaar ‘geplakt’ om een poëtisch object te vormen. De objecten tonen de liefde van de designer voor literatuur en ongetemd marmer. Alle stukken worden met de hand gemaakt, met behulp van stenen die zijn gewonnen uit een lokale steengroeve in de buurt van Vicenza. De spanning tussen de brutalistische structuur, de zachte lijnen en de romantiek van woorden maken het tot een unieke collectie sculpturen.
Bij Bufalini Marmi werd de kostbaarheid van marmer versterkt door een mooie cycles van hergebruik. De basis voor de verticale boekenkast Spacco wordt gevormd door een zuil van Carrara-marmer. Een ambachtsman verwijdert zorgvuldig geselecteerde planken terwijl hij andere behoudt waardoor een mooie balans wordt gevonden tussen solide en leegte. De vierkante marmerresten die tijdens de productie van de boekenkast ontstaan, worden niet behandeld als afval, maar als grondstof voor de hanglamp die volledig is gemaakt van de elementen die uit Spacco zijn verwijderd. Zo gaat er niks van het materiaal verloren.
Tijdens mijn bezoek aan Milaan ben ik altijd op zoek naar die presentatie die mijn hart sneller doet kloppen. De stand van Tacchini op de beurs – ontworpen door Faye Toogood – was er een van. Het was de lichtheid, de openheid en het gevoel van transparantie dat opviel. Heldere frisse kleuren in de basis; wit met een vleugje vanille of mint. De ruimte geeft lucht ondanks de relatief stevige hoogglans tafel en het hoogpolige tapijt. De ruimte voelt warm en geborgen ondanks het lichte kleurenpalet. Letterlijk rust voor het oog.
Natuurlijk was Cleaf ook van de partij met een stand op de Rho Fiera. Een presentatie die in het teken stond van het 50-jarige bestaan. Deze mijlpaal wordt gevierd met een uniek concept genaamd Calling the Future. Centraal in dit concept staat de telefooncel uit de jaren ‘70, een krachtig symbool van communicatie en verandering.