Showroom bezoeken Stalen bestellen
De rol van design in nieuwe gewoontes

De rol van design in nieuwe gewoontes

22-06-2022

Wat was het een feest, om na twee jaar weer terug te zijn in Milaan voor de Salone del Mobile. De 60ste editie van dit designevent stond volledig in het teken van duurzaamheid, welzijn en sociale verbinding. Het was een essentieel moment van reflectie op ‘twee jaar leven in een pandemie’, en het effect daarvan op hoe we wonen, werken, spelen en relaxen. We konden volop genieten van hoe nieuwe gewoontes zijn vertaald naar goed design.

Natuurlijk hebben we tijdens twee dagen Milaan meer gemist dan gezien, maar de indruk die we hebben gekregen van ‘de rol van design’ in onze nieuwe gewoontes is onmiskenbaar. Een woord dat is blijven hangen is ‘verlichtend’, en dan niet alleen in de letterlijke zin van het woord. Alles voelde licht en luchtig, verfrissend en kleurig, comfortabel en beschermend, creatief en fantasierijk. En oh wat hebben we daar behoefte aan!  

Ruimtes en functies zijn hybride geworden en meubels worden aangepast aan de nieuwe gebaren van zijn gebruikers. We zagen veel zachte banken, fauteuils die je omhelzen, dikke karpetten en monumentale tafels. Warme houtsoorten worden moeiteloos gecombineerd met uitgesproken natuursteen, spiegels en gekleurd glas. In het kleurenbeeld een hoofdrol voor (petrol)blauw en groen. Maar ook zagen we kleikleuren als terra en beige, en vrolijke accenten in geel en oranje.  

Een bezoek aan Cleaf stond natuurlijk bovenaan ons lijstje van ‘must sees’. Daarover lees je meer in de blog ‘Innovatie en feest bij Cleaf’. In deze blog deel ik graag andere inspirerende highlights.

(Ver)licht en luchtig  

Salone del Mobile gekleurde watertorens van Hermes
De presentatie van Hermès in La Pelota
Salone del Mobile servies van Hermes
De presentatie van Hermès in La Pelota

Een van de meest gehypte presentaties tijdens deze Design Week, was wel die van Hermès in La Pelota. Een indrukwekkend schouwspel van vier verlichtte volumes – geïnspireerd op de vorm van watertorens – gemaakt van doorschijnende vellen gekleurd papier. In de torens werd de home collectie van Hermès op luchtige wijze gepresenteerd op stapels papier pulp. Van luxe leren interieuraccessoires tot vrolijk porselein en kleurrijke handgeweven dekens. Een lust voor het oog.  

Speels en fantasierijk

Salone del Mobile gekleurde meubels en gordijnen
Object LINK van Raw Color voor Sancal

We werden bijzonder blij van de kleurrijke en speelse presentatie van Sancal. De aaneenschakeling van kronkelige volumes in het opvallende element LINK vormen een sculptuur in de ruimte. LINK is voor Sancal ontwikkeld door design studio Raw Color, en toont een nieuwe benadering van de manier waarop we zitten. We hebben het uitgeprobeerd, en het was even zoeken… maar een ding is zeker: LINK staat garant voor een vrolijke noot in het interieur.   

Te moooi om waar te zijn

Salone del Mobile Rode stoelen en behang van Moooi
Sofa Aldora en lichtarmatuur Serpentine van Moooi
Salone del Mobile blauwe stoel en gekleurd behang van Moooi
De Gravity Chandelier van Moooi

De presentatie van Moooi is altijd een ‘must see’ in Milaan. Er woei dit jaar een frisse wind door de via S. Gregorio. Als een adembenemende ‘breath of fresh air’. En dat kwam niet alleen door de nieuwe kleuren van de Hortensia chair of door ‘Piro’, de dansende geurverspreider die zijn debuut maakte in Milaan. Het was vooral de audiovisuele presentatie die ons meevoerde naar een sprookjeswereld ‘beyond anything’. Te moooi om waar te zijn!
Nieuwe technologie heeft het mogelijk gemaakt om een fantasiewereld te creëren vol met zachtheid, liefde en romantiek. Maar laten we niet vergeten dat het uiteindelijk draait om de meubelen die gericht zijn op sociale interactie, tapijten die zorgen voor kunstrijke vloeren, verlichtingsarmaturen, behang met ongekende reliefs en een nieuwe collectie bedtextiel die in samenwerking met Bedding House is ontwikkeld.

Dutch Design in Milano

Salone del Mobile Saskia en Petra in de spiegel
Spiegelbeeld Sodalime met collega Petra
Salone del Mobile wastafel van Osiris Hertman
Wastafelmeubel van Osiris Hertman

Een bezoek aan Masterly – The Dutch in Milano in het prachtige Palazzo Francesco Turati voelt als thuiskomen. Hier presenteren Nederlandse designers, productontwikkelaars en andere creatieven hun nieuwe ontwerpen. De objecten van Sodalime trokken meteen de aandacht. Deze zijn zo ontworpen dat de verborgen kleuren van dichroïsch glas zichtbaar worden. Dit glas is gebruikt in deze spiegel die is ontworpen om mensen gelukkig te maken. Wij werden er zeker vrolijk van 😊

Topontwerper Osiris Hertman toont een lijn met badkamermeubels. Voor de ontwikkeling van deze lijn is Osiris Hertman een samenwerking aan gegaan met DecoLegno. Decoratief plaatmateriaal van Cleaf is verwerkt in de kastelementen van deze meubellijn. Onder andere de LR29 Riga en LR29 Cheope zorgen voor een warme uitstraling in combinatie met de wastafel van Qisani, die is uitgevoerd in composiet.

Certosa Initiative prikkelt de zintuigen

Salone del Mobile grote witte koker met vrouw
Het effect van aanraking op het menselijk welzijn bij Alissa+Nienke
Salone del Mobile witte cirkel op de grond met steen erin
Beleef een moment van stilte met SOM Perfume

Een nieuwe hotspot maakt zijn entree: Certosa Initiative. Initiatiefnemer Margriet Vollenberg van Organization in Design heeft, samen met Beyond Space, een industrieel complex van 10.000 m2 in het Certosa district omgetoverd tot een creatieve speeltuin met veel aandacht voor duurzaamheid, welzijn en ambachtelijk design.

Speels, interactief en betoverend is de presentatie van Alissa+Nienke. Samen met psycholoog Renske Bongers, ontwerpen zij interieurproducten, waarvan bewezen is dat deze bijdragen aan individuele gezondheid en geluk. De driedimensionale collectie wandbekleding creëert een levendig, tastbaar oppervlak dat de zintuigen prikkelt en zachtheid in een ruimte brengt. Door dit oppervlak aan te raken met je vingers, worden je gedachten afgeleid en krijg je een gevoel van ontspanning.  

Een moment van stilte en ontspanning beleven we ook bij SOM Perfume. Zij geloven dat geur essentieel is als verbindend element tussen het interieur en de persoonlijkheid van de gebruiker. In een wereld waar alles altijd overal is, wordt vaak vergeten hoe waardevol stilte is. Parfum Selah nodigde ons uit om even te pauzeren. Best wel een uitdaging met een lange ‘to see’ lijst in onze hand, maar we gaven ons over. Door gebruik te maken van een gepatenteerde techniek, waarbij het parfum wordt gedruppeld op speciale kwartsstenen die zijn ondergebracht in cilindervormig object, wordt de ruimte op subtiele wijze verrijkt met het parfum. En eerlijk is eerlijk… het was een verademing!   

We kunnen weer even vooruit met alle inspiratie vanuit Milaan. Wat de toekomst ons gaat brengen op het gebied van keukens, zullen we binnenkort met je delen. Neem daarom regelmatig een kijkje op onze blogpagina of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate