Showroom bezoeken Stalen bestellen
De keuken als eyecatcher

De keuken als eyecatcher

We horen het vaak: de keuken is hét hart van het huis. In deze tijd van lockdown waarin we meer dan ooit thuis zijn, thuis werken en thuis studeren is de keuken dé plek waar iedereen bij elkaar komt. Dit stelt andere eisen en zeker in het particuliere segment is een enorme toename in de vraag naar een nieuw keukenontwerp het resultaat.

De keuken is een belangrijk onderdeel van het totale interieurontwerp. Zeker als het een open ruimte betreft, dan vormt de keuken hét decor voor de rest van de inrichting. Het inschakelen van een interieurarchitect of –adviseur om een ontwerp-op-maat te ontwikkelen wordt gelukkig steeds meer op waarde geschat. Daarmee wordt een indeling die past bij de ruimte, een materiaal selectie die aansluit bij het totaal plaatje en een sfeervolle afstemming in het interieur gewaarborgd.

Zeker in particuliere interieurs, maar ook in hospitality- en kantoorprojecten vormt de keuken het paradepaardje. Of het nou een echte eyecatcher is of juist een tijdloze backdrop, de mogelijkheden gaan verder dan de standaard maatvoering en dat biedt ruimte voor creativiteit. De ruime keuze in materialen voor zowel het kastinterieur als de fronten maakt dat er een bijzonder ontwerp te realiseren is in iedere woonstijl.

Grote panelen decoratief plaatmateriaal in showroom
Keuken uitgevoerd in U129 Spessart

Zwart, het nieuwe normaal

Dagelijks spreken we in deze tijd van corona over het nieuwe normaal. In de keuken is de kleur zwart het nieuwe normaal. Met een zwarte keuken compleet met zwarte kraan, spoelbak en apparatuur maak je een statement. In de keuze van de materialen is er nog voldoende onderscheid te maken in de beleving. De collectie decoratief plaatmateriaal van Cleaf leent zich bij uitstek voor het creëren van een mooie maatwerk keuken. Welk materiaal past het beste bij jouw klant? Een modern, eigentijds ontwerp vraagt om materialen met hoogwaardige eigenschappen. Het oppervlak in de collectie Piombo is mat zwart en voelt fluweelzacht aan. Door het gebruik van innovatieve acrylharsen is Piombo ongevoelig voor vingerafdrukken. Deze anti-vingerafdruk eigenschap en hoge krasvastheid maakt dit materiaal geschikt om zowel horizontaal als verticaal te gebruiken in kastfronten of als werkblad.

HM07 Piombo Keuken
Zwarte keuken in de HM07 Piombo

Helemaal hot, verbrand hout

In architectuur en productdesign is de optiek van verbrand hout helemaal hot. En ook in de keuken zien we deze verweerde look terug. In de collectie van Cleaf is structuur Bruciato geïnspireerd op Shou Sugi Ban, een oude Japanse techniek waarbij de toplaag van hout wordt verbrand. In Bruciato voel je het rulle reliëf dat de beleving geeft van de verkoolde toplaag van verbrand hout. Ook de as-zwarte HPL Specials variant Burned Black geeft de beleving van verbrand hout of houtskool. 

S171 Bruciato Keuken
De S171 Bruciato geeft deze keuken een rustieke look
Burned Black HPL Specials Keuken
Deze keuken is uitgevoerd in de HPL Specials Burned Black
FA84 Reflex Keuken
De FA84 Reflex geeft deze keuken een stijlvolle uitstraling
Keuken in FA84 Idea
Deze keuken is uitgevoerd in de FA84 Idea en de U129 Sherwood

Luxe keukenontwerp

Een belangrijk signalement in keukendesign is het combineren van verschillende materialen. Door in het ontwerp te zoeken naar contrasten, ontstaat een interessant beeld. Denk aan matte en glanzende optieken en rulle en gladde oppervlakken. Textuur Reflex van Cleaf heeft een verfijnde structuur die doet denken aan zijdedraad. De subtiele glans speelt met licht en de bronzen kleur combineert in het ontwerp van Mirthe Janus stijlvol met natuursteen. De zwarte kraan en grepen verbinden in het totale interieur met de kozijnen en dat zorgt voor een eigentijdse, luxe sfeer.

Dezelfde bronzen kleur is ook door Fabian Amesz van Onyx Kitchen toegepast, maar dan in structuur Idea. Deze geeft de beleving van wild geborsteld aluminium. Dit ontwerp laat zien dat luxe niet altijd te maken heeft met de afmeting van de keuken. Het is de combinatie van materialen die zorgt voor een luxe keukenontwerp. De look van geborsteld aluminium, het granieten blad, de hoge kasten in de rustieke houtstructuur Sherwood en het aanrecht van gewalst RVS zorgen voor dat ultieme gevoel van luxe.

U129 Sherwood - FA84 Idea keuken
Deze keuken heeft een elegante uitstraling door de mix in materialen

Materialenmix

Het combineren van verschillende materialen in één keukenontwerp kan op subtiele wijze, maar ook als een bold statement. Er is nog steeds een hoofdrol voor hout. Op alle internationale beurzen zijn het vooral de donkere houtsoorten die in de spotlight staan. We signaleren veel zwart met een natuurlijk karakter en de elegante uitstraling van warm notenhout. Houten fronten worden gecombineerd met natuursteen, marmer en betonstructuur in krachtig grijs en zelfs zwart. In de details, zoals de zichtlijnen van het kastinterieur of grepen, zorgen messing of brons voor een finishing touch. Door deze mix van materialen ontstaat een keuken met allure. 

FB67 Concreta Keuken
Keuken in de betonlook van de FB67 Concreta

Collectie Gebruikte decors

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate