Showroom bezoeken Stalen bestellen
De zes meest gestelde vragen over decoratief plaatmateriaal

De zes meest gestelde vragen over decoratief plaatmateriaal

17-05-2023

Als leverancier van hoogwaardig decoratief plaatmateriaal krijgen wij regelmatig vragen van interieurarchitecten en interieurontwerpers. Hoe zit dat nou met dat plaatmateriaal? Wat kan ik ermee doen? Waar moet ik op letten? In deze blog geven wij antwoord op de zes meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via marketing@decolegno.nl.

1. Wat is decoratief plaatmateriaal?

Decoratief plaatmateriaal is een samengesteld product waarmee je maatwerk meubelen kunt laten maken voor interieurs in de breedste zin van het woord. DecoLegno levert verschillende decoratieve producttypen. Denk daarbij aan solid surface, decorspaanplaat en HPL. Al deze soorten plaatmateriaal hebben een hoge designwaarde omdat ze voorzien zijn van een hoogwaardig en natuurgetrouw decor, waardoor de beleving ontstaat van materialen als hout, natuursteen, marmer, leer, cement of textiel. In deze blog zullen we ons focussen op de vragen die betrekking hebben op de collectie decoratief plaatmateriaal van het Italiaanse merk Cleaf.

2. Waar kan ik decoratief plaatmateriaal van Cleaf voor gebruiken?

Plaatmateriaal kan worden ingezet voor het realiseren van nagenoeg alle maatwerkoplossingen in het interieur. Een belangrijk voordeel van maatwerk is dat je ruimtes optimaal kunt benutten. Je hebt nooit restvormen of passtukken en dat zorgt voor rust en balans in het interieur.

Decoratief plaatmateriaal wordt vooral toegepast in keukens en kasten in particuliere interieurs, kantoren of een Retail omgeving. Je gebruikt decoratief plaatmateriaal van Cleaf niet alleen voor de fronten maar ook voor het binnenwerk. Decoratief plaatmateriaal is ook geschikt voor het maken van een receptiebalie, een winkeldisplay, tafelbladen, een TV- of openhaardmeubel, een roomdivider, wand- en deurafwerking, hotelkamers en zelfs een badkamermeubel. Laat je hier inspireren door verschillende projecten die zijn uitgevoerd met decoratief plaatmateriaal van DecoLegno.

Bedachterwand in LS17 Poro Noce met verlichting
Bedachterwand in LS17 Poro Noce
Zwarte keuken in U129 Sherwood
Zwarte keuken in U129 Sherwood
Balie in FB77 Talco met marmerlook
Balie in FB77 Talco met de uitstraling van marmer

3. Wat zijn de voordelen van decoratief plaatmateriaal van DecoLegno?

  1. De hoogwaardige uitstraling door natuurgetrouwe decors en voelbare structuren
  2. Er is een passende textuur voor iedere stijl, smaak of interieurwens
  3. Het is makkelijk te verwerken en behoeft geen nabewerking (bijv. beitsen of lakken)
  4. Het is kleur- en vormvast, de uitstraling blijft in de loop der tijd vrijwel gelijk
  5. Budgetvriendelijk in vergelijking tot natuurlijke materialen als hout of leer

4. Waar moet je rekening mee houden bij de verwerking

Decoratief plaatmateriaal moet altijd verwerkt worden door een professionele interieurbouwer of meubelmaker. Die heeft de juiste apparatuur om bijvoorbeeld af te kanten en kan bovendien meedenken in de uitvoering van het ontwerp. Ben jij ontwerper en op zoek naar een verwerker die jou kan helpen met de realisatie van jouw project? Wij kunnen jou in contact brengen met onze professionele partners.

Lades voor de make-uptafel in FC56 Lacca
Make-uptafel wordt gemaakt door een professionele interieurbouwer
UB56 Ovatta in de werkplaats van Pascal Koster
De plaat wordt omhoog gehezen in de werkplaats

In de verwerking van plaatmateriaal is het verstandig om rekening te houden met de plaatafmeting. Zeker bij een wandafwerking, waarbij je meerdere platen naast elkaar gaat installeren.

Denk ook na over de manier waarop je omgaat met de nerfrichting bij houtdecors. Ga je deze verticaal of horizontaal verwerken, of maak je een speelse combinatie hiervan. 

Wandkast en haardmeubel in S133 Esperia
Wandkast en haardmeubel in S133 Esperia met verschillende nerfrichtingen
Trap in LR28 Sablé
Trap in LR28 Sablé met wisselende nerfrichting

Houd bij de keuze van het producttype (decorspaanplaat of HPL) rekening met de manier van verwerking. Gaat het om een horizontale of verticale toepassing en hoe intensief wordt dit oppervlakte gebruikt. Wil je meer weten over het producttype HPL? Je leest het hier.  

5. Wat maakt de collectie van DecoLegno bijzonder?

Het zijn de unieke, natuurgetrouwe decors en voelbare structuren die de collectie van DecoLegno bijzonder maken. De hoogwaardige beleving die ontstaat doet niet onder voor die van het echte materiaal zoals hout, leer, marmer, natuursteen, stof of cement. Met decoratief plaatmateriaal kun je dingen maken die met het echte materiaal niet mogelijk zijn. Denk aan een keuken van leer of een deur van marmer.

Keuken in leerlook FA33 Primofiore
Keuken in FA33 Primofiore met de uitstraling van leer
Deur met betonlook FC69 Concreta
Deur met de uitstraling van terrazzo in FC69 Concreta

6. Waarom is DecoLegno een goede partner voor jou om mee samen te werken?

Het is onze missie om jou als interieurarchitect of -ontwerper te helpen bij een optimale materialisatie van het project en de presentatie aan de eindklant. De volledige collectie is op groot formaat in de showrooms te bewonderen, zodat jij de beste indruk krijgt van het decor en de structuur. Hoogwaardige, gratis A4-stalen zijn eenvoudig aan te vragen via de website, zodat je jouw project optimaal kunt presenteren. Een afbeelding van de hele plaat vind je in de bibliotheek van Sketch Up, imos iX of is te downloaden op de website. Op die manier kun je in de tekening al een optimale weergave doen van het ontwerp.  

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nader kennismaken met DecoLegno? Heb je een concreet project en zoek je mooie materialen voor het meubelmaatwerk? Plan een bezoek aan een van onze showrooms en we helpen je graag verder.

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker