Showroom bezoeken Stalen bestellen
Wandbekleding met plaatmateriaal

Wandbekleding met plaatmateriaal

01-05-2023

Ieder goed interieurontwerp begint bij de basis: de vloer- en wandafwerking. Deze is van grote invloed op de sfeer in de ruimte. Bij de wandafwerking denken we al gauw aan stucwerk, verf of behang. Maar heb je wel eens gedacht aan een wandafwerking met decoratief plaatmateriaal? Niet alleen in renovatieprojecten, maar ook in nieuwbouw interieurs is dit een snelle manier van afwerking met een hoge esthetische waarde.

Voordelen van plaatmateriaal als wandbekleding

Een wand afwerken met decoratief plaatmateriaal biedt veel voordelen. Het is een snelle manier van afwerken die geen herhaaldelijke behandeling of droogtijd behoeft. Decoratief plaatmateriaal is makkelijk schoon te maken, antibacterieel, kleurvast en minder gevoelig voor beschadigingen. Met de grote variatie in decors en structuren kun je met decoratief plaatmateriaal een afwerking kiezen die met het echte materiaal niet altijd mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een leerlook of marmerdecor.

wandbekleding in marmerdecor
Statement wand in marmerdecor FB77 Talco

Maak een statement met wandbekleding

Voor de wandbekleding in deze woning is gekozen voor decoratief plaatmateriaal met de uitstraling van Italiaans marmer (FB77 Talco). Dit geeft het interieur direct een luxe uitstraling. Bij het afwerken van een lange wand met decoratief plaatmateriaal heb je – vanwege de maatvoering van de plaat – altijd te maken met een naad. Deze kun je niet onzichtbaar wegwerken. In dit interieur is ervoor gekozen om deze naad extra te accentueren met een metalen profiel. Op die manier maak je echt een statement met de wandbekleding.

Eenheid in het interieur

Door materialen en kleuren te herhalen in een interieurontwerp, wordt een harmonieuze en samenhangende uitstraling gecreëerd. Voor de wandafwerking in deze hal is gekozen voor decoratief plaatmateriaal met een antracietgrijs marmerdecor (FC19 Talco). Dit materiaal is ook toegepast in de haardombouw in de woonkamer, waardoor er een optische verbinding ontstaat in het interieur. Een herhaling van kleuren en materialen zorgt voor een gevoel van rust en eenheid in het interieur.

wandbekleding in antraciete marmerlook FC19 Talco
De wandafwerking van de hal is doorgetrokken naar de woonkamer
wandafwerking in FC19 talco met marmerlook
Het wandmeubel is uitgevoerd in hetzelfde marmerdecor in FC19 Talco

Wandafwerking in hout

Houten panelen zijn een stijlvolle en moderne optie voor wandbekleding. Ze geven een ruimte een warme uitstraling en zorgen voor een natuurlijke sfeer in het interieur. Houten panelen zijn echter kostbaar en het materiaal vraagt om een verdere afwerking. Bovendien is hout gevoelig voor verkleuring, kromtrekken en vocht. Decoratief plaatmateriaal is dan een perfect alternatief.

Wand S161 Okobo
Wandmeubel uitgevoerd in de S161 Okobo
Wand S161 Okobo
Wandmeubel uitgevoerd in de S161 Okobo

Dit wandmeubel is uitgevoerd in de S161 Okobo. Het is een echte eyecatcher die de ruimte veel sfeer geeft. Het decor heeft een natuurlijke houtkleur en een diep, voelbaar reliëf. In dit multifunctionele meubel is een open haard en TV verwerkt, is er veel bergruimte gecreëerd en zelfs open vakken om mooie accessoires in tentoon te stellen.

Houten latten als wandbekleding

Een wand afgewerkt met latten is een uniek en stijlvol ontwerpidee voor ieder interieur. Het geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan de ruimte en kan worden gebruikt als accent of als een volledige muurbekleding. Naast de esthetische waarde, heeft een wand met latten een aantal andere voordelen. Door de dieptewerking die ontstaat, kan deze wandafwerking een positief effect hebben op de akoestiek in de ruimte. Ook kan elektra onzichtbaar worden weggewerkt.

Dit moderne en robuuste wandmeubel verbindt de woonkamer met de eetkamer. De lamellenafwerking is uitgevoerd in de LR28 Sablé. Het natuurlijke houtdecor in dit plaatmateriaal geeft een warme sfeer en vormt een echte eyecatcher in het interieur.

wandafwerking met houten lamellen in LR28 Sable
De wand met houten latten zorgt voor een verbindende factor in het interieur
wandafwerking met houten lamellen in LR28 Sable
De wand met houten latten zorgt voor een verbindende factor in het interieur

In het interieurontwerp van dit kantoor, zijn de houten lamellen op veel diverse plekken terug te zien. De lamellen zijn gemaakt van HPL op een zwarte MDF-drager en de lijnen zijn in gefreesd. Op deze manier zijn de latten ook gemakkelijk te bevestigen aan het plafond, wat zorgt voor een stijlvolle en intieme sfeer. De tafelbladen zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal, de S128 Pembroke, waardoor eenheid is gecreëerd.  

S128 Pembroke Newday Offices
De houten lamellen op de wand en de tafelbladen zijn uitgevoerd in S128 Pembroke
S128 Pembroke lamellen HPL
De houten lamellen op de wand en de tafelbladen zijn uitgevoerd in S128 Pembroke

Kortom, decoratief plaatmateriaal is uitermate geschikt voor de afwerking van wanden in woningen, hospitality interieurs, kantooromgevingen of openbare ruimtes. Het is praktisch, zorgt voor veel sfeer en is makkelijk te installeren. Ben je nieuwsgierig naar de collectie van DecoLegno? Breng dan een bezoek aan onze showroom.

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker