Rust en balans in de publieke ruimte

Rust en balans in de publieke ruimte

Een transparant en toegankelijk gebouw waarin veel glas is verwerkt en daardoor een andere beleving bij bezoekers en medewerkers oproept. Dat is de uitkomst van een belangrijk renovatieproject in de publieke ruimte, namelijk aan het gemeentehuis in Groesbeek. Aanleiding was de fusie van een aantal gemeenten tot gemeente Berg en Dal: tijd om het bestaande gebouw uit te breiden en te renoveren. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Pieter Oosterhout, Buro voor Architektuur en Hubbers Interieurmakers. “Het bestaande gebouw had zeker kwaliteiten, maar groeide, door de fusie, uit haar jasje,” aldus architect Giel Sengers. “In het door ons ingediende plan zat volgens de gemeente de meeste lijn om de legpuzzel – die door de toename van de nieuwe functies was ontstaan – op orde te krijgen.”

De warme uitstraling van echt hout

Als architect is Sengers er vooral in geslaagd om rust en balans in het gebouw te brengen. “Het gebouw was ontworpen op één specifiek programma, dat van de gemeente Groesbeek. Door de tijd was ruis ontstaan door kleurgebruik in onder andere deuren en tapijten. Enerzijds was het dus nodig om het programma te veranderen en uit te breiden. Anderzijds was het belangrijk om de ruis weg te nemen en balans te vinden in materiaal en kleur. Het harde en steenachtige interieur werd gecompenseerd met de warme uitstraling van hout.”

De keuze voor het materiaal was volgens Sengers niet moeilijk. “Bij eerdere projecten was ik al in aanraking gekomen met DecoLegno. Jullie plaatmateriaal heeft de chique uitstraling van echt hout en de voordelen van een meubelplaat. Dit sloot perfect aan op de sfeer die we nastreefden in het ontwerp.” Emiel Mathijssen, directeur bij Hubbers Interieurmakers, knikt bevestigend. “Het was onze taak om de plannen van bureau Oosterhout te vertalen naar productietekeningen waarmee we al het meubilair in eigen fabriek hebben gemaakt. Denk aan een receptiebalie met backoffice, wachtmeubels, de ronde overlegnissen en het meubilair voor de raadszaal.” 

Aandacht voor akoestiek

Sengers: “Het gebouw was van oorsprong hard en steenachtig. Een nadeel was onder andere dat in de centrale hal stemmen van beneden een etage hoger goed hoorbaar waren. Door voor HPL te kiezen, is dat probleem in sfeer en uitstraling verholpen. Een aantal elementen is geperforeerd en geluidsisolerend gemaakt. Dat zorgt voor een betere akoestiek. De meeste echo is nu weg. Dit gebouw is nu in balans, wij hebben raak geschoten.”


Wil je meer inspiratie opdoen? Lees alles over de speciale productlijn Akoestiek, naast de producten die bij de Gemeente Groesbeek gebruikt zijn, zijn er nog talrijke producten.

Opdrachtgever: Gemeente Groesbeek| Pieter Oosterhout Buro voor Architectuur, oosterhoutarchitecten.nl | Hubbers Interieursmakers, hubbers.nl | Fotografie: Margot Voets

Collectie Gebruikte Decors | Gemeentehuis Groesbeek

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate