Showroom bezoeken Stalen bestellen
Kantoor met natuurlijk karakter

Kantoor met natuurlijk karakter

10-02-2022

In Venlo verrees het nieuwe hoofdkantoor van Caroz. Op een centraal gelegen locatie is een karakteristiek gebouw neergezet met bijzondere materialen. Veel glas is gecombineerd met cortenstaal, echte boomstammen die dienst doen als kolommen en natuurlijke stenen uit een Spaanse groeve. De wens was om in het interieur ook die verbinding te zoeken met de natuur, en buiten naar binnen te brengen. De directie van Caroz werkte al langer samen met Wendy Achten van DesignStudio 8, dus het was niet meer dan logisch haar uit te nodigen om hier invulling aan te geven.

Plantenbak in U129 Cheope met gras en logo
Buiten naar binnen met mos verwerkt in de balie
Televisiekast in donker hout S171 Bruciato
Natuurlijke houttexturen (structuur Bruciato) en groen tapijt met mos-effect

Buiten naar binnen

Wendy licht toe: “In het uitwerken van een interieurconcept is het fijn als je de opdrachtgever wat beter kent. Je werkt voor een langere periode intensief samen, en de processen lopen dan gewoon een stuk soepeler. In mijn plan heb ik gezocht naar een combinatie van natuurlijke kleuren en materialen om het buitengevoel naar binnen te halen. Veel verschillende houtsoorten, mos verwerkt in meubelen en alle kleuren uit de natuur. Van groen tot de rijke schakeringen van herfstbladeren, en van de kleur van vochtige aarde tot die van de zee.  

Hoge tafel met stoelen in S128 Pembroke
Open indeling met plek voor ontmoetingen
Pantry in licht hout S128 Pembroke
De beleving van eikenhout in de pantry met structuur Pembroke

Ontmoetingsplek

Bij de indeling van het pand stond het woord ‘ontmoetingsplek’ centraal. Ruimte om klanten te ontvangen, presentaties te geven, koffie te drinken, te lunchen, te genieten van de vrijdagmiddagborrel en zelfs een potje te biljarten. “Er zijn verschillende zones gecreëerd die in open verbinding staan met elkaar. De akoestiek is dan altijd een uitdaging. Naast een speciaal spuitplafond, zorgen de gestoffeerde meubelen, zachte vloerkleden, echte planten en veel textuur in de materialen voor een aangenaam binnenklimaat en een prettige sfeer”, aldus Wendy.

Plantenbak met 3d effect U129 Cheope
Echte planten zorgen voor een aangenaam binnenklimaat
Keuken in zwarte steenlook U129 Duna
Apparatenkast met de textuur van vochtige aarde (structuur U129 Duna)

Spelen met structuur

We zien veel maatwerk in het interieur. Waarom deze keuze en niet standaard oplossingen? Wendy: “We hebben veel maatwerk toegepast omdat het kantoor ook echt een luxe uitstraling mocht krijgen. Het wauw-effect moest gecreëerd worden, en dat gaat niet altijd met standaard oplossingen. Daarnaast kun je met maatwerk ruimtes optimaal benutten. De finale selectie van materialen is een lang proces geweest, omdat we best veel verschillende kleuren en structuren hebben toegepast. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat het geen ‘allegaartje’ wordt, maar dat er een rustige sfeer ontstaat die toch steeds weer verrast.”  

Vergadertafel in LR83 Sablé
Een directiekantoor met allure
Houten tafel met krant in LR83 Sablé
Oog voor detail in maatwerk (LR83 Sablé)

Puntjes op de í met plaatmateriaal

In de maatwerk meubelen zijn verschillende structuren in plaatmateriaal verwerkt. Waarom is de keuze gevallen op DecoLegno? Wendy: “Vanaf het moment dat Patrick bij mij de collectie van Cleaf presenteerde, ben ik fan. De uiteenlopende structuren geven ruimte voor creativiteit, en voor ieder project is er altijd wel een geschikte collectie te vinden binnen het Cleaf assortiment.

In dit project heb ik bijvoorbeeld de zwarte structuur Duna toegepast in de bar, de houttextuur Bruciato als garderobekast en TV meubel in de vergaderruimte, en de Cheope in de balie en plantenbakken. Met de LR83 Sablé hebben we in het directiekantoor een luxe, maar rustige sfeer neergezet. Met de op maat gemaakte werktafel, het wandmeubel, de designklassiekers van Eames en het behang van ARTE is een stijlvolle ambiance ontstaan.”

Verrassing voor de opdrachtgever

We vragen Wendy hoe zij in haar ontwerp heeft gezocht naar originaliteit. “Ik zoek altijd naar iets waar de opdrachtgever zelf niet aan denkt. Dat is mijn toegevoegde waarde als ontwerper. Het groen gemêleerde tapijt was bijvoorbeeld zo’n verrassing,. Hier moest de klant even van slikken. Dit zouden ze nooit zelf uitgezocht hebben, maar uiteindelijk in de combinatie met alle andere materialen vonden ze het toch een hele goede keuze. Ik vond dat er naast de rustige natuurlijke materialen ook echt iets moest ‘gebeuren’ in verschillende ruimtes omdat het anders te saai zou worden. Met dit tapijt – met zijn dikke, mosachtige textuur – heb ik letterlijk invulling gegeven aan het thema ‘buiten naar binnen halen’.”

Waar ben je het meest trots op?

“Natuurlijk ben ik heel erg trots op het eindresultaat. Maar dit kon alleen tot stand komen door de fijne samenwerking met alle betrokken partijen. Rudy Cleassens en Daniël van Bussel van Caroz zijn intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit nieuwe kantoor. Daarnaast hadden we een mooi projectteam met de aannemer (Willems Bouw – Venlo), interieurbouwer (Tosj – Belfeld) en meubelleverancier (PGA – Eindhoven)”, aldus Wendy.

Fotograaf: Paul Raats

Het gezicht achter DesignStudio 8

Wendy Achten is al 10 jaar lang het gezicht van DesignStudio8. “Met veel passie en plezier ontwerp ik interieurs voor particulieren en bedrijven.

Het is mijn missie om de klant volledig te ontzorgen. Niet alleen het ontwerptraject, maar ook de volledige uitvoering. Van elektricien tot interieurbouwer en van schilder tot meubelleverancier. Het totaalplaatje organiseren is mijn kracht. Klanten omschrijven mij als enthousiast en betrokken. En in het totale project werk ik graag intensief samen met mijn klant.”

Op dit moment is Wendy betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe DecoLegno vestiging in Echt. Deze showroom locatie zal medio maart geopend worden.

Profielfoto van Wendy Achten
Wendy Achten, het gezicht achter DesignStudio 8

Gebruikte decors

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate