Showroom bezoeken Stalen bestellen
Japandi – Het harmonieuze huwelijk tussen Japanse en Scandinavische stijl

Japandi – Het harmonieuze huwelijk tussen Japanse en Scandinavische stijl

31-05-2023

In de wereld van interieurontwerp en -architectuur is er een nieuwe trend opgedoken die de harten van designliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd: Japandi. Deze stijl combineert de elegante eenvoud van de Japanse esthetiek met de rustieke warmte van de Scandinavische stijl. Het resultaat is een harmonieus huwelijk van oost en west, waarin minimalisme, natuurlijke elementen en functionaliteit samenkomen.

De filosofie achter Japandi

Japandi weerspiegelt de diepgewortelde filosofieën van zowel de Japanse als de Scandinavische cultuur. Aan de ene kant hebben we de Japanse esthetiek, die bekend staat om zijn eenvoud, minimalisme en aandacht voor detail. Het draait allemaal om het creëren van een rustgevende en gebalanceerde omgeving. Aan de andere kant hebben we de Scandinavische stijl, die gericht is op functionaliteit, natuurlijke materialen en ingetogen sfeer. Japandi combineert deze principes door de nadruk te leggen op de eenvoud van de Japanse stijl en de warmte van de Scandinavische stijl.

Kleurenpalet en materialen

Het kleurenpalet van Japandi is rustgevend en ingetogen. Denk aan neutrale tinten zoals beige, crème, grijs en wit, gecombineerd met zachte aardetinten zoals bruin en zachtgroen. Deze kleuren creëren een kalme en ontspannen sfeer. Als het gaat om materialen, speelt hout een belangrijke rol. Kies voor lichte houtsoorten met een mooie nerf, zoals S164 Fronda, LR21 Sablé, LK09 Matrix of de S160 Okobo, welke is geïnspireerd op het hout van de Paulownia boom. Het snijden van het hout van deze boom is in China en Japan een ware kunstvorm. Men maakt er snaarinstrumenten van én de bekende Japanse klomp. Het contrast tussen het natuurlijke hout en de neutrale (uni)kleuren zorgt voor een prachtige balans.

Organische vormen

Dit interieur van Japandi Interieur is gerealiseerd met de S185 Quercia, die bekend staat om zijn eikenhouten uitstraling. De S185 is mat klassiek bruin en past goed bij de lichte tinten in dit interieur. Met een HPL variant van dit decor zijn de mooie ronde vormen gerealiseerd in de open haard en keuken, die goede passen in een kenmerkend Japandi interieur. Om rust en sereniteit in het interieur te behouden, is hetzelfde materiaal gebruikt voor de keuken, open haard, badkamer, kastenwand en bijkeuken.

Haardmeubel in S185 Quercia
Haardmeubel in S185 Quercia
Het Japandi interieur wordt gekenmerkt door de organische vormen en natuurlijke kleuren
Keuken in S185 Quercia
Keuken in S185 Quercia
Badkamer in S185 Quercia
Badkamer in S185 Quercia

Meubels en decoratie

De meubels in Japandi-stijl zijn functioneel en strak van ontwerp, waarin minimalisme centraal staat. Kies voor meubels met schone lijnen en een tijdloos ontwerp. Scandinavische meubels met hun kenmerkende vormentaal passen perfect bij de Japanse esthetiek. Denk aan lage banken, minimalistische eettafels en luchtige opbergmeubels. Het toevoegen van enkele Japanse kunstwerken of prints kan ook een vleugje authenticiteit geven.

Decoratief plaatmateriaal bamboebeleving
Inloopkast in LK09 Matrix met de uitstraling van licht bamboe
Badkamer in blond hout S164 Fronda
Badkamermeubel in licht hout S164 Fronda

Japandi-stijl met maatwerkmeubelen

Maatwerkmeubelen spelen een essentiële rol in het creëren van een uniek en persoonlijk interieur. Op maat gemaakte meubelstukken zijn speciaal ontworpen om perfect aan te sluiten bij de ruimte, de functie en de stijlvoorkeuren. Of het nu gaat om een maatwerkkeuken, een inbouwkast die de perfecte opbergoplossing biedt of een op maat gemaakt bureau dat naadloos past bij de werkbehoeften, maatwerkmeubelen voegen een vleugje exclusiviteit en verfijning toe aan elk interieur. Deze keuken in FB70 Concreta combineert de beige kleuren met warm hout en past zo perfect in de Japandi stijl.

Keuken in FB70 Concreta
Keuken in FB70 Concreta
Keuken in FB70 Concreta
Keuken in FB70 Concreta

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze collectie? Heb je een concreet project en zoek je mooie materialen voor het meubelmaatwerk? Plan een bezoek aan een van onze showrooms en we helpen je graag verder.

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker