Showroom bezoeken Stalen bestellen
In gesprek met Van Arkel Bouw

In gesprek met Van Arkel Bouw

30-01-2024

In onze serie ‘In gesprek met’ gaan wij dit keer rond de tafel met Johan van Arkel, van Van Arkel Bouw uit de Kwakel. Van Arkel Bouw is gespecialiseerd in nieuwbouw, verbouw en renovatie. Maar ook in interieurbouw. Vanuit die specialisatie is Van Arkel Bouw in 2021 betrokken geraakt bij de ontwikkeling van meubelmaatwerk voor de DecoLegno showroom in Westzaan.

Ruwbouw en afbouw onder een dak

Kun je iets vertellen over het bedrijf Van Arkel Bouw? Johan: “Van Arkel Bouw is een aannemersbedrijf met daarnaast een interieurtak die meubels-op-maat maakt. Dat is gegroeid door de jaren heen. Mijn vader is meestertimmerman en hij is Van Arkel Bouw in 1983 begonnen. Inmiddels heb ik de leiding overgenomen samen met een compagnon, maar mijn vader is nog steeds aan de zijkant werkzaam in het bedrijf. Hij heeft het fijne timmerwerk in zijn vingers en daar ligt de basis van ons bedrijf. Inmiddels zijn wij ook een aannemersbedrijf en daar ligt ons onderscheidend vermogen. Als aannemersbedrijf met ook de interieuractiviteiten in huis, kunnen wij een project compleet maken. Zowel de ruwbouw als de afbouw compleet met keukens, kasten op maat, badkamermeubels en andere maatwerk elementen.”

Jullie zijn door DecoLegno benaderd voor diverse meubelmaatwerk in het nieuwe kantoorpand. Kun je daar iets meer over vertellen? “Wij werden inderdaad uitgenodigd om een aantal interieuronderdelen voor het nieuwe bedrijfspand te maken. Er waren meerdere partijen uitgenodigd voor de verschillende onderdelen en dat vond ik een leuke formule. Iedereen mocht bijdragen aan de inrichting. Wij vulden elkaar mooi aan, ieder doet zijn ding en het is prima om samen te werken.”

Kastenwand DecoLegno in Westzaan
Lange kastenwand uitgevoerd in linnentextuur B026 Penelope

Uitdagingen in maatwerk

Waar lagen voor jullie de uitdagingen? “Wij hebben verschillende onderdelen gemaakt, maar de grootste uitdaging zat in een lange kastenwand van wel 17 meter die doorloopt van het Designers Lab naar het marketing kantoor, én de receptiebalie. Op basis van het ontwerp van STUDIOJEROENDEJONG hebben wij de tekeningen uitgewerkt waarin details als ledverlichting en grepen posities zichtbaar werden. We moesten op zoek naar manieren om een bestaande staalconstructie in de kast te verwerken, dus het detailleren van de maatvoering is dan belangrijk. De tekeningen gaan vervolgens weer ter goedkeuring naar de architect, en dan kunnen wij gaan produceren. De kast is in onderdelen naar het werk gebracht en daar afgemonteerd”, aldus Johan.

“Een andere uitdaging zat in de receptiebalie. Daarin was een groot, zwevend stuk ontworpen door de architect. Daar hebben we een hele staalconstructie voor bedacht om dat mogelijk te maken. Dat zijn de leuke dingen in ons vak. Het element is gemaakt van HPL, omdat we de hoeken niet konden afwerken met ABS-kantenband. Het moest allemaal strak zijn, zodat het een monoliet blok lijkt. Dit soort trajecten gaat altijd in nauwe samenspraak met de architect om ervoor te zorgen dat aan alle verwachtingen wordt voldaan. Het komt ook wel eens voor dat we een proefopstelling maken.”

receptiebalie DecoLegno
Receptiebalie met zwevend onderdeel uitgevoerd in FC69 Concreta

Vooruitstrevende decors en structuren

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met de collectie van DecoLegno en wat vinden jullie daar bijzonder aan? “DecoLegno is nu zo’n jaar of vier bekend bij ons. Ik raakte via STUDIOJEROENDEJONG betrokken bij een mooi project in Aalsmeer waarin DecoLegno materiaal werd voorgesteld. Ik was er niet mee bekend. Sindsdien was ik verrast door de mogelijkheden. DecoLegno is zeer onderscheidend in hun assortiment met vooruitstrevende decors en structuren.  

tafel in HM07 Piombo
Maatwerk in kantoor in HM07 Piombo. Ontwerp STUDIOJEROENDEJONG
tafel in HM07 Piombo
Tafel met geïntegreerde plantenbak

Trots op mijn team

Tenslotte vragen we Johan of er een project is waar trots op is. Johan: “Ik ben vooral heel trots op mijn medewerkers. We hebben veel jongens die al jaren lang vast bij ons werken. En ik vind het mooi om te zien hoe die zich ontwikkeld hebben vanuit een puur handmatig ambacht naar een tijdperk waarin veel werkzaamheden geautomatiseerd worden. Wij zijn vooruitstrevend in de aanschaf van machines, en die nieuwe technologie moeten de jongens zich eigen maken. Daar ben ik echt trots op!”

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate