Showroom bezoeken Stalen bestellen
In gesprek met Monique des Bouvrie

In gesprek met Monique des Bouvrie

16-02-2023

Als je op google zoekt naar bekende Nederlandse interieurontwerpers dan komt de naam van Monique des Bouvrie gegarandeerd naar voren. Deze vakvrouw is inmiddels een gevestigde naam in de wereld van interieur en design en ik was nieuwsgierig naar wat haar inspireert. In het Arsenaal in Naarden – waar Studio des Bouvrie zich bevindt  – gaan we met elkaar in gesprek.   

Studio des Bouvrie is een van Nederlands bekendste ontwerpbureaus. Ondanks dat Jan des Bouvrie van oorsprong bekend stond vanwege het gebruik van zwart en wit in het interieur, wil de ontwerpstudio liever laten zien dat het volledige spectrum aan kleuren past in hun design signatuur. Want in ieder project staat de wens van de klant centraal. Een bezoek aan de showroom in het Arsenaal is de moeite meer dan waard. In diverse ruimtes worden prachtige designmeubelen, bijzondere accessoires en hedendaagse kunst gepresenteerd. Het is een totaal beleving die inspireert met creatieve toepassingen voor eigentijdse design interieurs.

We starten ons gesprek met de vraag ‘wie is Monique des Bouvrie?’. Misschien een beetje overbodig, maar ik wil toch graag iets meer over Monique weten. Monique: “Pfffff, tja…dat is inderdaad een lastige vraag om zo even in een paar zinnen te beantwoorden. Net als velen van ons, heb ik veel verschillende kanten. Mijn personeel zegt altijd dat ik een rollende knikker in m’n hoofd heb omdat ik dan weer naar rechts dan weer naar links wil. Om dan toch iets te noemen: ik ben een hardwerkende levensgenieter die continu op zoek is naar schoonheid in het leven. Of het nou mensen, natuur, gebouwen, interieur of eten is. Ik kan mijzelf helemaal verliezen in een museum of door gewoon over straat te lopen in Parijs en om me heen te kijken, dat voedt mij echt.”

Waarom werken met een professionele designstudio of interieurontwerper? 

“We kunnen niet allemaal overal goed in zijn. Het is daarom belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die beter zijn in iets waar jij minder sterk in bent. Als ik last heb van mijn rug, dan ga ik naar een erkende fysiotherapeut. Als mijn haar niet goed zit, ga ik naar een professionele kapper. Waarom zou je voor de omgeving waarin je woont of werkt – een ruimte waar je elke dag bent – ook niet een specialist in de arm nemen? Een professionele designstudio of interieurontwerper heeft de meest actuele kennis in huis, kan een probleem of vraagstuk objectief bekijken en het beste advies geven”, aldus Monique. 

Wat of welk element moet in elk goed interieur aanwezig zijn?

Monique: “Waar wij ons hard voor maken, is het persoonlijk houden van het interieur. Je kunt een prachtig interieur neerzetten dat zo uit een tijdschrift lijkt te komen, maar als het niet de persoonlijkheid van de klant ademt dan doet het niks. Kunst zien wij als een prachtig middel om de persoonlijkheid van de klant tot uiting te laten komen. Dat is dus een element dat in elk goed interieur aanwezig moet zijn en zal daarom nooit ontbreken in ons verhaal.”

Wat is een veelgemaakte fout in een interieurontwerp?

Over deze vraag hoeft Monique niet lang na te denken. Haar tip is duidelijk: “Licht is cruciaal. Dit onderschatten is een veelgemaakte fout in het interieurontwerp. Maak altijd een lichtplan in samenwerking met een specialist en zorg dat alle lichten gedimd kunnen worden. Ik kom vaak bij mensen thuis waar het licht niet goed is en dat is echt zonde. Het totale interieurontwerp valt of staat bij een goed lichtplan.”

Hoe komt jouw materialenpalet voor een project tot stand?

“Ik vind het ontzettend belangrijk om goed te luisteren naar de klant. Niet alleen horen wat ze mooi vinden, maar ook hoe ze leven. Zijn er kinderen, honden, houden ze van koken, leven ze veel buiten of zijn het juist huismussen? Daar houden we rekening mee met ons kleur en materiaal advies.”

Wat is het belang van meubelmaatwerk in jullie projecten?

“Meubelmaatwerk is heel belangrijk in onze projecten. Met maatwerk kun je betere oplossingen aanbieden, ruimtes beter benutten en inhaken op de smaak van de opdrachtgever. De afwerking en detaillering is uiteraard ook beter en je kunt de wensen van de klant zonder concessies waarmaken.”

Welke materialen zijn op dit moment favoriet?

“Materialen uit de natuur zoals hout, metaal en steen blijven favoriet”, aldus Monique. “De beleving van deze stoere en pure materialen in bijvoorbeeld microcement in lichte klei tinten, donkere houtfineersoorten en mooi ingelegde geborsteld metalen grepen is inspirerend.”

Poro Noce Wandafwering
Stijlvolle wandafwerking in het Arsenaal met LS17 Poro Noce textuur van Cleaf
Poro Noce Wandafwering
Stijlvolle wandafwerking in het Arsenaal met LS17 Poro Noce textuur van Cleaf

Wanneer werk je met decoratief plaatmateriaal?

Monique: “Ik werk graag met natuurlijke materialen. Maar bepaalde effecten kun je met natuurlijke materialen niet creëren zoals je dat met decoratief plaatmateriaal wel kunt. Voor verticale afwerkingen bijvoorbeeld is decoratief plaatmateriaal perfect en ook duurzaam. Een mooi voorbeeld is de wand in onze showroom, die is afgewerkt in een stijlvolle notenhout (collectie Poro Noce van Cleaf). Door te spelen met de nerfrichting krijgt de wand een bijzondere uitstraling.”

Yosemite wandmeubel
Wandmeubel ontworpen door Jan des Bouvrie voor RTL Woonmagazine in structuur Yosemite van Cleaf

Ten slotte wat is jouw tip voor iemand die zijn interieur wil aanpassen?

“Wat ik net ook al zei, ga naar een goede interieurarchitect en maak samen een plan. Dat is een investering waar je nooit spijt van krijgt.”

Wij bedanken Monique des Bouvrie en het team van Studio des Bouvrie voor hun medewerking aan dit artikel. Niets uit dit artikel mag zonder toestemming van DecoLegno worden gedupliceerd, gepubliceerd of openbaar worden gemaakt. Foto’s zijn gemaakt door Studio Nico Kroon.

Toegepaste decors

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate