Showroom bezoeken Stalen bestellen
In gesprek met Jacco Bakker

In gesprek met Jacco Bakker

13-09-2019

We zijn in Heerhugowaard bij Jacco Bakker van Meubelatelier Jacco Bakker. Onze relatie met deze vakman in hart en nieren gaat terug tot de beginjaren van DecoLegno. “Bij onze eerste kennismaking was het eigenlijk meteen raak. De collectie plaatmateriaal van Cleaf is uniek in de markt en daar word ik, als ervaren en ontwerpend meubelmaker, heel blij van”, aldus Jacco. Opgeleid op het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam werkt Jacco sinds 1996 met een team van professionals in zijn eigen meubelatelier. De enorme werkplaats is ingericht met de allernieuwste machines voor houtbewerking. Bijzonder is de combinatie van deze werkplaats met een eigen showroom waar klanten voorbeelden kunnen zien van materialen en afwerkingen.

dressoir met bijpassende wandplanken
maatwerk kast met bureau

Het optimaal benutten van de ruimte

Jacco Bakker weet hoe belangrijk de keuze voor het juiste materiaal is. Of het nou gaat om opdrachten voor particulieren of voor zakelijke projecten, het resultaat is altijd maatwerk waarbij de klant zich thuis moet voelen.

“Het is voor mij essentieel om te weten wat precies de wens is. Die probeer ik direct bij een eerste gesprek goed te inventariseren en vervolgens op de juiste wijze te vertalen. Welke stijl? Welke sfeer? Met de beschikbare materialen bedenk ik vervolgens een eerste ontwerp. Daarbij probeer ik vooral niet in systemen te denken maar kijk ik naar de mogelijkheden die een bepaalde ruimte biedt. Is een wand 3.38 meter lang, dan zal ik die ook zo optimaal mogelijk gebruiken.

Mooi voorbeeld is het zwevende dressoir dat ik heb gemaakt naar een ontwerp van Jan des Bouvrie voor het programma RTL Woonmagazine. De kastenwand met ingebouwd bureau, naar een ontwerp van Remy Meijers, heb ik uitgevoerd in de houtstructuur Sablé van Cleaf.” 

Jacco verleent graag zijn medewerking aan televisieprogramma’s. Zo is hij ook betrokken bij het nieuwe woonprogramma De Grote Huis Verbouwing dat vanaf 24 oktober 2021 wordt uitgezonden om 18.00 uur op SBS6. Daarin zal hij wederom mooie maatwerkoplossingen – naar een ontwerp van Leonie Hendrikse van Stock Dutch Design – uitvoeren in decoratief plaatmateriaal van DecoLegno.

De juiste materialen van Cleaf voor de juiste sfeer

Hoe helpt de collectie van DecoLegno jou? “De materialen bepalen de sfeer in een ruimte. Afhankelijk van de wens van de opdrachtgever kan dit een moderne stijl zijn, maar net zo makkelijk een landelijke of industriële sfeer. Daar zoek ik dan de passende materialen bij.

Het plaatmateriaal van Cleaf is onderscheidend. Het heeft de uitstraling van écht hout. Het decor én de structuur zijn bijzonder natuurgetrouw en variëren van blond essen tot tropisch palissander en van elegant noten tot rustiek eiken.

Prijstechnisch is het interessant in vergelijking met massieve of gefineerde materialen. Helemaal als het gaat om grote oppervlakken zoals bijvoorbeeld wandkasten. Deze stijlvolle open kast heb ik gemaakt van structuur Tivoli, aan de hand van een ontwerp van Mariska Jagt.”

wandkast met vakken

Tip van de vakman

Heb je nog een goede tip? “Voor mijn klanten vraag ik altijd de gratis A4-stalen aan of ik laat ze een van de showrooms van DecoLegno bezoeken, zodat ze een duidelijk beeld krijgen en weten wat ze kunnen verwachten van de kleuren en structuren. Zoek in de afwerking altijd naar bijzondere details en hoekoplossingen zodat het vakmanschap en de meerwaarde van een maatwerk meubel nog meer tot zijn recht komt.”

Collectie Gebruikte Decors | Jacco Bakker

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate