Showroom bezoeken Stalen bestellen
In gesprek met Hout en Vorm

In gesprek met Hout en Vorm

15-03-2021

We zijn op bezoek bij Hout en Vorm en spreken met Antoinet van Eijk en Bart Vossen over het door hun gerealiseerde project Eigenloon in Overloon. Voor onze rubriek ‘In Gesprek Met’ praten wij met interieurbouwers en meubelmakers die dagelijks bezig zijn met het verhogen van de kwaliteit van interieurs. Op ambachtelijke wijze ontwikkelen zij maatwerk oplossingen voor particuliere- en project interieurs. Oplossingen die ervoor zorgen dat ruimtes optimaal benut worden, zodat een interieur ontstaat dat past bij de wensen van de opdrachtgever. Maar belangrijker nog, oplossingen die ervoor zorgen dat het prettig is om in deze ruimtes te verblijven.

Een speelse materialenmix in HPL Visgraat bruin eiken, S171 Bruciato en FB77 Talco

Wat een gezellige plek is dit. Hoe is dit project tot stand gekomen voor jullie? “Onze opdrachtgever startte zijn bedrijf ooit vanuit huis. Door de groei werd hij genoodzaakt om een kantoor te betrekken zodat hij zijn klanten kon ontvangen in een representatieve omgeving. Toen bleek dat meerdere collega ondernemers met deze uitdaging zaten, ontstond het idee voor een kantoorverzamelpand. Dat was de basis voor EigenLoon. Aan ons werd gevraagd om een bedrijfskantine te creëren met een huiselijke sfeer en een groot eiland om gesprekken te kunnen voeren.”

Antoinet legt uit: “We hebben een groot keukeneiland met geïntegreerde bar ontworpen. Het is een totaalmeubel, maar met de verschillende materialen die we hebben toegepast is de huiselijke sfeer ontstaan. De ombouw van het keukeneiland is uitgevoerd in stijlvol marmer uit de collectie van DecoLegno (structuur Talco). Aan de kant van het spoelgedeelte verrassen we met een visgraat motief in HPL plaatmateriaal voor de fronten. Dit materiaal zie je ook terug in de aparte pantry. De aangrenzende bar is uitgevoerd in donker hout (collectie Bruciato). Dit hout zie je ook weer terug in de latten aan de kopse kant van het keukeneiland waardoor beide delen optisch met elkaar verbonden blijven.”

FB77 Talco - Visgraat bruin eiken - S171 Bruciato
De pantry is uitgevoerd in HPL Specials Visgraat Bruin Eiken

Materialen maken het meubel

Waar houden jullie rekening mee bij de selectie van de materialen? “Ik kijk daarbij naar de uitstraling en of deze past in het concept. Maar ook de functionaliteit en duurzaamheid neem ik in overweging. Vervolgens presenteer ik mijn selectie aan de opdrachtgever en samen komen we tot de definitieve keuze”, aldus Antoinet.

“De materialen van DecoLegno verwerken we veel in fronten, werkbladen en tafel- en bureaubladen. Maar ook voor open vakkenkasten is decoratief plaatmateriaal uiterst geschikt. We zien dat de matte structuur van de UB40 Ovatta erg aanspreekt en ook de zwarte U129 decors zijn populair.”

 “Voor het project EigenLoon heb ik een gevarieerd palet aan materialen gekozen. Ik heb gezocht naar contrasten om een interessante sfeer te creëren. De robuuste uitstraling van verbrand hout bijvoorbeeld (S171 Bruciato) tegenover een stijlvolle marmerlook (FB77 Talco). Of stoer leer tegenover speels blauw velours in de barkrukken. Dat speelse karakter zie je ook terug de verlichtingsarmaturen en het behang.

FB77 Talco - S171 Bruciato - Hout en Vorm
Een mooi contrast van de S171 Bruciato tegenover de FB77 Talco
Visgraat bruin eiken - S171 Bruciato - Hout en Vorm
De latten aan de kopse kant zijn uitgevoerd in S171 Bruciato

Hout en Vorm uit hobby geboren

Hout en Vorm is in 2013 gestart in een kleine schuur. Het begon voor Bart als hobby, maar groeide al snel uit tot een passie voor het creëren van unieke maatwerk interieuroplossingen. Binnen afzienbare tijd raakte partner Antoinet betrokken. “De eerste drie jaar in de werkplaats want Bart zei: als je meubels ontwerpt, moet je ook weten hoe ze gemaakt worden. Tegenwoordig werk ik aan de voorkant van het bedrijf. Ik voer de gesprekken met de klanten, luister naar hun wensen en maak op basis daarvan het ontwerp en offerte. Samen met de klant kies ik de materialen uit waardoor we tot het gewenste eindresultaat komen. We onderscheiden ons door écht te luisteren en de klant zoveel mogelijk te ontzorgen.”

 “Samen hebben we Hout en Vorm uitgebouwd tot een allround meubel- en interieurbouwbedrijf, waarbij wij zowel particuliere als zakelijke klanten bedienen. Inmiddels ondersteund door een sterk en enthousiast team van vakidioten. We maken alles in eigen huis en verwerken nagenoeg alle mogelijke materialen” vertelt Antoinet.

“Als je meubels ontwerpt, moet je ook weten hoe ze gemaakt worden”

Tip van de vakman

“Bij de verwerking van platen met diepe structuren, is het slim om met het afkanten iets meer van het randje te laten staan om dit vervolgens handmatig af te werken. Wel iets meer werk, maar in sommige gevallen zorgt dit voor een mooier resultaat. Hoe goed je kantenlijmer ook is“, aldus Bart.

FB77 Talco - Visgraat bruin eiken
De fronten zijn uitgevoerd in HPL Special Visgraat Bruin Eiken en het werkblad in FB77 Talco

Waar zijn jullie het meest trots op?

“Eigenlijk zijn we op heel veel producten trots. Als de klant met een wens bij ons komt en heel blij is na het maken van een ontwerp, uitzoeken van de materialen, in productie nemen en het leveren, zijn we daar natuurlijk erg trots op. Het is onze passie om voor de klanten, zowel zakelijk als particulier, van hun huis of kantoor een thuis te maken. Wij zeggen altijd… Bij Hout en Vorm werken echte vakidioten”, aldus Antoinet.

Hartelijk dank aan Bart en Antoinet van Hout en Vorm voor de medewerking aan dit artikel.
Fotografie: Anne Hoeijmakers van Studio A. Fotografie & Styling

Ben jij interieurbouwer of meubelmaker en vind je het leuk om mee te werken aan deze rubriek? Stuur dan een berichtje naar marketing@decolegno.nl.

Collectie Gebruikte decors

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker