Showroom bezoeken Stalen bestellen
Het nieuwe minimalisme

Het nieuwe minimalisme

13-09-2019

Het nieuwe minimalisme vindt zijn inspiratie in Japan. De hectische levensstijl van nu, met veel prikkels van buiten, vraagt om rust en minder spullen binnen. In boeken als ‘Vaarwel, spullen’ van de Japanse schrijver Fumio Sasaki, lezen we over hoe een minimalistische levensstijl niet alleen onze leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk ons leven verrijkt. Het werk van architect Tadao Ando staat opnieuw in de belangstelling. Zijn uitspraak “I do not believe architecture has to speak too much. It should remain silent and let nature in the guise of sunlight and wind” vormt de basis voor al zijn werk. Tenslotte zien we een toenemende nieuwsgierigheid naar leven en wonen op minder vierkante meters. Om in deze tiny houses toch een ruimtelijk gevoel te behouden wordt er gespeeld met licht, reflectie en pure materialen zoals beton en hout.

Rem Koolhaas doorbreekt

De Genesis Gangnam Store gelegen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, is een goed voorbeeld van minimalistische interieurarchitectuur. Met het ontwerp van architect Rem Koolhaas worden alle geldende normen voor een auto showroom doorbroken. De grote raampartijen in de gevel zijn dicht gezet met grote wanden. De blik is niet langer naar buiten gericht, maar juist naar binnen. Door het verwijderen van alle ruis in de vorm van standaards met folders, brochures en andere wetenswaardigheden gaat alle aandacht uit naar de auto’s die vervolgens half verscholen gepresenteerd worden. Je moet het maar durven! De materiaalkeuze is al even inspirerend als het lijnenspel. Ingetogen en sober beton met ‘slechts’ een warm accent in de ontvangstruimte voor klanten.

Minimalistische sfeer in plaatmateriaal

DecoLegno speelt met een aantal structuren in op de tendens waarbij gladde oppervlakken en materialen als spiegels, roestvrijstaal of aluminium helpen om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren. De optiek van wild geborsteld aluminium die zichtbaar is in de collectie decoratief plaatmateriaal Idea past hier bij. De subtiele glans reflecteert het licht optimaal. Door te spelen met het contrast tussen mat en glans ontstaat een interessant ontwerp.

De matte, bijna poederachtige uitstraling van de structuur Piombo creëert een tijdloze basis. De textuur geeft de zachte beleving van fluweel, is ongevoelig voor vingerafdrukken en heeft antibacteriële eigenschappen. Wel zo handig in een kleine ruimte. De ingetogen textuur van beton brengt deze sfeer tot leven. De cement structuur Concreta maakt het mogelijk om deze uitstraling te vertalen naar een interieur- of meubelproject. Met de juiste materialen is de minimalistische sfeer dichter bij huis.

“I THINK ARCHITECTURE BECOMES INTERESTING WHEN IT HAS A DOUBLE CHARACTER, THAT IS, WHEN IT’S AS SIMPLE AS POSSIBLE BUT, AT THE SAME TIME AS COMPLEX AS POSSIBLE.”
– TADAO ANDO –

Collectie Minimalistische Decors

Over Saskia ten Cate, de auteur van dit artikel

Saskia is bij DecoLegno verantwoordelijk voor de creatie en ontwikkeling van alle content in tekst en beeld. Van interieur en interieurarchitectuur gaat haar hart sneller kloppen. Haar brede ervaring in de wereld van interieur, internationale oriëntatie en culturele interesse zet zij graag in voor het ontwikkelen van creatieve concepten die aansluiten bij de wereld van de klanten van DecoLegno.

Profiel foto van Saskia ten Cate