Showroom bezoeken Stalen bestellen
Gastvrijheid begint bij het interieur

Gastvrijheid begint bij het interieur

12-07-2023

In de wereld van de hospitality draait alles om de totaalbeleving. Van de smaakvolle gerechten, die tropische cocktail en versgemalen espresso tot de attente service en gastvrijheid, elk detail telt. Het interieur speelt een cruciale rol in die totaalbeleving. Dat start al bij de entree. De inrichting van een restaurant, hotel of andere hospitality hotspot is bepalend voor de sfeer en het gevoel dat je krijgt als je in de ruimte verblijft. Het interieur zorgt voor een warm welkom en weerspiegelt de identiteit van het bedrijf.

Interieurontwerp met decoratief plaatmateriaal

Een sfeervol en gastvrij interieur begint met een goede basis. Een logische indeling en een prettig akoestisch klimaat zijn essentieel. Daarnaast zorgen de gekozen materialen en kleuren voor dat bijzondere sfeerconcept. Hout is nog steeds favoriet en een veelgebruikt materiaal in meubelmaatwerk. Natuurlijk hout is niet altijd even praktisch, in verband met de kleurechtheid en het onderhoud. Decoratief plaatmateriaal waarin je op zeer natuurgetrouwe wijze hout beleeft, is een esthetisch én functioneel alternatief. Het is eenvoudig te reinigen, kleurecht en de uitstraling doet niet onder voor die van het echte materiaal. Naast de uitstraling van natuurlijk hout, is er ook decoratief plaatmateriaal dat de beleving geeft van elegant marmer, stijlvol leer, stoer beton of industrieel staal. Voor ieder sfeerconcept is er dus een passend materiaal. De krasbestendige eigenschappen van HPL-plaatmateriaal zijn een belangrijk voordeel in een interieur dat intensief gebruikt wordt.

Zithoek in groene UB54 Ovatta
De zithoek in deze horecalocatie is gerealiseerd in de groene UB54 Ovatta
Tafel in roze UB52 Ovatta
De tafel is uitgevoerd in de roze UB52 Ovatta

SIZE28 voor tafelbladen

In de ontwikkeling van interieurconcepten voor de hospitality branche, is tijdsdruk vaak een bepalende factor. Als interieurarchitect of -ontwerper ben je daarom vaak op zoek naar efficiënte oplossingen voor de interieurs van een hospitality locatie. DecoLegno heeft een speciaal programma, 28mm dik decoratief plaatmateriaal met bijpassend ABS-kantenband dat gebruikt wordt voor barmeubels, tafel- of werkbladen. Het programma bevat spraakmakende structuren van Cleaf, die variëren van sfeervol hout tot robuust beton en stijlvol marmer. Met dit 28mm programma kunnen budgetvriendelijke maatwerk oplossingen worden ontwikkeld.

Tafelblad SIZE28 LR30 sable
De tafel in deze hotelkamer is uitgevoerd in SIZE28 LR30 Sablé
tafel in s071 sherwood
De tafels in dit restaurant zijn uitgevoerd in S071 Sherwood uit het SIZE28 programma

Luxe uitstraling van marmer

Marmer voegt een onmiskenbare luxe en verfijning toe aan het interieur. Marmer wordt vaak geassocieerd met elegantie en stijl en roept een gevoel van exclusiviteit op, waardoor gasten zich welkom en speciaal voelen. Maar de verwerking van marmer is niet altijd en overal mogelijk en daarnaast is echt marmer erg kostbaar. Decoratief plaatmateriaal met de uitstraling van marmer biedt een perfect alternatief. Het materiaal is duurzaam, gemakkelijk te reinigen en bestand tegen vlekken, waardoor het ideaal is voor intensief gebruikte ruimtes zoals hotellobby’s, restaurants en bars. Bovendien kan plaatmateriaal op verschillende manieren worden toegepast, zoals wandpanelen, balies en tafelbladen. Toepassingen die met het echte materiaal nagenoeg onmogelijk zijn.

balie in fb77 talco met marmerlook
De balie in FB77 Talco met de uitstraling van marmer is een eyecatcher bij binnenkomst
FB38 Talco wandafwerking in cirkels
Wandafwerking in FB38 Talco met de luxueuze uitstraling van marmer

Het kleinste kamertje

Het interieurontwerp van de sanitaire ruimte in een hospitality-interieur is van cruciaal belang voor het creëren van een gastvrije en comfortabele omgeving. Hoewel het toilet vaak over het hoofd wordt gezien, kan dit juist het verschil maken in de algehele indruk op de gasten. Het toilet moet functioneel zijn, maar daarnaast moet het interieur aansluiten bij de stijl en sfeer van de rest van het interieur. Het gebruik van hoogwaardige materialen is essentieel voor een luxe uitstraling en voor de hygiëne. In deze toiletten is een combinatie van materialen gebruikt. De wanden zijn bekleed met HPL met de uitstraling van chique marmer, welke krasbestendig en eenvoudig te reinigen is. Het wasmeubel is gemaakt van Durasein® solid surface. Durasein® heeft een gesloten oppervlak en is niet poreus, waardoor het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Dit maakt het materiaal perfect voor interieurs waar hygiëne essentieel is, zoals in dit toilet.

Toilet FB38 Talco Durasein PM6092 Bohemian
Het wasmeubel is uitgevoerd in solid surface van Durasein®
Toilet FC19 Talco PAW051 Luna
Het wasmeubel is uitgevoerd in Durasein® PAW051 Luna

Kortom, het interieur heeft een onmiskenbaar effect op de totaalervaring in de hospitality. Of het nu gaat om een chique fine dining restaurant, een gezellige bistro of een trendy hotel, interieurs spelen een essentiële rol bij het creëren van een gastvrije omgeving waarin gasten kunnen genieten. En om de identiteit van de hospitality locatie extra te benadrukken, speelt de keuze voor de juiste (duurzame) materialen en kleuren een belangrijke rol.

Bij DecoLegno vind je alle materialen voor meubelmaatwerk onder één dak, wat het gemakkelijker maakt om het perfecte maatwerk interieur te creëren. Wil je kennis maken met onze collectie? Maak een afspraak in een van onze showrooms om de decors op groot formaat te kijken.

Gebruikte decors

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker