Showroom bezoeken Stalen bestellen
Band voor de rand

Band voor de rand

13-10-2022

In dit blog vertellen we je meer over de afwerking van maatwerkmeubelen met ABS-kantenband. Afkanten is een bekende term in de interieurbouw en betekent het afwerken van de kanten van het plaatmateriaal in maatwerkmeubels met ABS-kantenband.  

Het gebruik van ABS-kantenband

Met ABS-kantenband worden de kanten van het decoratief plaatmateriaal op een fraaie en professionele manier afgewerkt. Cleaf produceert naast HPL en decorspaanplaat, ook ABS-kantenband. Het ABS-kantenband van Cleaf heeft een dikte van 1mm. Cleaf heeft bewust gekozen om kantenband van 1mm te produceren, want dit geeft een strakke afwerking. DecoLegno levert band uit voorraad in de breedtematen 15mm, 23mm en 48mm. Afwijkende breedtematen zijn op bestelling mogelijk. ABS-kantenband is leverbaar per rol à 100 meter, of in eenheden van 10 meter. Heb jij afwijkende maten nodig voor een project? Onze collega’s van de afdeling Customer Support bespreken graag de mogelijkheden met jou.

Keuken in houtlook plaatmateriaal
De kasten in de keuken zijn omrand met 10mm plaatmateriaal, afgekant met ABS-kantenband
DecoLegno - kantoor - kast FC56 Lacca - greep Prodinter - LR
De kast in FC56 Lacca is omrand met 10mm en afgekant met ABS-kantenband

De ABS-kantenband match met plaatmateriaal

Het decor en de structuur van het ABS-kantenband hebben vaak dezelfde uitstraling als die van het decorspaanplaat of HPL. Gebruik je deze drie producttypen in één meubel, dan geeft dit een mooie afwerking. De zogenoemde ‘match’ tussen decorspaanplaat of HPL en ABS-kantenband is helaas nooit 100% omdat deze drie producttypen op verschillende wijze geproduceerd worden, en opgebouwd zijn uit verschillende grondstoffen. Cleaf streeft ernaar, met haar printtechniek en structuurwalsen, om het decor en de structuur van de decorspaanplaat en HPL zoveel mogelijk te laten matchen met het ABS-kantenband. Toch is het belangrijk om bij bepaalde toepassingen deze match tussen het ABS-kantenband en het decorspaanplaat goed te beoordelen.

TIP

Is een match tussen het plaatmateriaal en het ABS-kantenband niet 100% gegarandeerd, en zou dat het ontwerp niet ten goede komen? Kies dan bijvoorbeeld voor contrasterend band. Dit kan het ontwerp een extra dimensie geven.

Over Michelle Bakker, de auteur van dit artikel

Michelle is sinds 2020 lid van het contentteam van DecoLegno. Ze klimt graag in de pen voor de nieuwsberichten en blogs voor onze website, maar ook voor onze partnerplatforms. Haar favoriete DecoLegno structuur? Dat is een moeilijke keuze, maar dan kiest ze voor de stijlvolle LS40 Poro Noce. Warme houtkleuren zijn wat haar betreft namelijk echte sfeermakers in een interieur.

Profiel foto van Michelle Bakker