Project

Rust en balans in gemeentehuis Groesbeek

Rust en balans in gemeentehuis Groesbeek

Na de fusie tussen de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen tot één gemeente Berg en Dal moest het bestaande gemeentehuis een uitbreiding én een renovatie ondergaan. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Pieter Oosterhout, Buro voor Architektuur en Hubbers Interieurmakers. “Het bestaande gebouw had zeker kwaliteiten, maar groeide, door de fusie, uit haar jasje,” aldus architect Giel Sengers. “In het door ons ingediende plan zat volgens de gemeente de meeste lijn om de legpuzzel - die door de toename van de nieuwe functies was ontstaan – op orde te krijgen.”

Akoestiek gemeente groesbeek
akoestiek gemeente

De warme uitstraling van echt hout

Als architect is Sengers er vooral in geslaagd om rust en balans in het gebouw te brengen. “Het gebouw was ontworpen op één specifiek programma, dat van de gemeente Groesbeek. Door de tijd was ruis ontstaan door kleurgebruik in onder andere deuren en tapijten. Enerzijds was het dus nodig om het programma te veranderen en uit te breiden en anderzijds om de ruis weg te nemen en balans te vinden in materiaal en kleur. Het harde en steenachtige interieur werd gecompenseerd met de warme uitstraling van hout. De keuze voor het materiaal was volgens Sengers niet moeilijk. “Bij eerdere projecten was ik al in aanraking gekomen met DecoLegno. Hun plaatmateriaal heeft de chique uitstraling van echt hout en de voordelen van een meubelplaat. Dit sloot perfect aan op de sfeer die we nastreefden in het ontwerp.”

Emiel Mathijssen, directeur bij Hubbers Interieurmakers, knikt bevestigend. “Het was onze taak om de plannen van bureau Oosterhout te vertalen naar productietekeningen waarmee we al het meubilair in eigen fabriek hebben gemaakt. Denk aan een receptiebalie met backoffice, wachtmeubels, de ronde overlegnissen en het meubilair voor de raadszaal.” 

Restaurant gemeente
Houtstructuur in restaurant gemeente

Aandacht voor akoestiek

Het gebouw was van oorsprong hard en steenachtig. Een nadeel was onder andere dat in de centrale hal stemmen van beneden een etage hoger goed hoorbaar waren. Door voor HPL te kiezen, is dat probleem in sfeer en uitstraling verholpen. Een aantal elementen is geperforeerd en geluidsisolerend gemaakt. Dat zorgt voor een betere akoestiek. De meeste echo is nu weg.” Er staat nu een transparant en toegankelijk gebouw waarin veel glas is verwerkt en daardoor een andere beleving bij bezoekers en medewerkers oproept. Sengers: “Dit gebouw is nu in balans, wij hebben raak geschoten.”

Wilt u meer inspiratie opdoen? Lees alles over de speciale productlijn Akoestiek, naast de producten die bij de Gemeente Groesbeek gebruikt zijn, zijn er nog talrijke producten.

Opdrachtgever: Gemeente Groesbeek| Pieter Oosterhout Buro voor Architectuur, oosterhoutarchitecten.nl | Hubbers Interieursmakers, hubbers.nl | Fotografie: Margot Voets

Collectie

Gebruikte decors | Gemeentehuis Groesbeek